Ob koncu druge svetovne vojne je bilo v Franji približno tisoč borcev iz naših in tujih vrst. Foto: MMC RTV SLO
Ob koncu druge svetovne vojne je bilo v Franji približno tisoč borcev iz naših in tujih vrst. Foto: MMC RTV SLO
Minister za okolje in prostor je ob obisku bolnišnice Franja pohvalil delo posebne skupine za obnovo tega spomenika. Foto: EPA

Ob današnjem obisku bolnišnice je minister za okolje in prostor Janez Podobnik pohvalno ocenil delo posebne delovne skupine, ki bedi nad obnovo. Ta naj bi se po načrtih končala leta 2010, do zdaj pa so končali prvo fazo obnovitvenih del oziroma čiščenje soteske in dostopa do nje.

V drugo fazo, ki poteka zdaj, pa po besedah vodje posebne delovne skupine Staneta Beguša sodi projektiranje poteka obnove.

"V letošnjem letu želimo pridobiti gradbeno dovoljenje, opraviti razpise, urediti vodotok ter spomladi prihodnje leto začeti postavljanje samih barak," je pojasnil Beguš. Vendar pa je treba še pred razpisom počistiti od 400 do 450 kubičnih metrov struge.

Najprej obnovitev neuničenega
V letošnjem letu je načrtovana obnova dveh barak, ki ju ni odneslo neurje, in izvedba nujnih zavarovalnih del za preprečitev nadaljnjega naravnega ogrožanja (padajočega kamenja za zagotavljanje varnosti obiskovalcev in tudi gradbenikov, ki bodo opravljali dela v kanjonu).

Poleg tega pa tudi izvedba vseh potrebnih del za postavitev uničenih barak, ki naj bi jih postavili do septembra 2009.

Do zdaj je posebna delovna skupina odkrila 800 inventariziranih originalnih predmetov; ohranjenih jih je 225, preostali so uničeni ali pa so ohranjeni samo posamezni sestavni deli.

Ime po upravnici
Partizanska bolnišnica Franja, ki je trenutno odprta za nadzorovane obiske, je začela delovati 23. decembra 1943 v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem. Kompleks so poimenovali po zdravnici in upravnici Franji Bojc Bidovec, v njem pa so ob koncu II. svetovne vojne zdravili približno tisoč borcev, tujcev in tudi pripadnikov sovražnih enot.