Drugo
(2)
Arheologi imajo pri obnovi starega mestnega jedra v Celju polne roke dela.

Dodaj v

Obnova Glavnega trga v Celju privedla do odkritja antične vile

Arheologi so med drugim naleteli na freske
8. december 2013 ob 12:05,
zadnji poseg: 8. december 2013 ob 13:02
Celje - MMC RTV SLO, STA

Na Glavnem trgu v Celju so med prenovo arheologi naleteli na arheološke ostanke: po prvih ugotovitvah gre za poznoantično vilo s talnim ogrevanjem, freskami in drobnimi najdbami posodja.

Najprej so pred zelenico stavb Glavni trg 17 in 17a naleteli na star kamnit zid, zgrajen skladno z antično gradnjo do globine štirih metrov, kar je značilno za Celje. Zaradi najdb je Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Celje upočasnil gradnjo. V spodnjem delu trga naj bi šlo za antične zidove, na kar kaže plast ometa, ki je bila kot zasutje ohranjena v višini antičnih ostankov. Sodeč po izjemno lepih in številnih ostankih značilnih zgodnjeantičnih fresk, datacija ni sporna.

V neposredni bližini zidu so arheologi odkrili ruševine objekta z ohranjenim poslikanim ometom, pod tanko ruševinsko plastjo pa ostanke stebričkov antičnega objekta s hipokavstom - talnim ogrevanjem. Spremljajoče najdbe posodja in mozaičnih kock kažejo, da gre za bogato meščansko antično hišo, ugotavlja Danijela Brišnik iz ZVKD-ja.

Našli tudi freske
Po mnenju stroke ima omenjeno odkritje velik arheološki potencial, saj so med drugim naleteli tudi na freske, zato ga je zavod ovrednotil kot najdbo izjemnega pomena. Za zdaj se še niso opredelili do možnosti predstavitve najdbe na kraju samem.

Arheologi so nadaljevanje obnovitvenih del na Glavnem trgu že dovolili, izvajajo pa tudi arheološke raziskave. Hkrati projektant kot mogočo rešitev pripravlja tlakovanje trga do manjše globine, kakor so že storili pri stavbah Glavni trg 6 in 7, pred stavbo na Glavnem trgu 4 pa so arheološka izkopavanja končali.

Arheologi se bodo lotili še raziskav na trgu pri Marijinem znamenju, šele po nadaljnjih raziskavah na trgu pa bodo presodili, ali je mogoče odkrite arheološke ostaline povezati v celoto in predstaviti na kraju samem. Na dvorišču stavbe Glavni trg 17a so pod greznico naleteli tudi na črno-bel mozaik.

Kako dolgo bodo izkopavanja trajala in kaj pomenijo za izvedbo projekta na Glavnem trgu, ki se je začel konec avgusta letos, v tem trenutku na celjski občini ne morejo napovedati.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 18.08.2015 ob 09:17
Je to bilo odkritje, ki so ga izvajalci brezobzirno poškodovali, pokasirali plačilo za delo, za poškodovane ostanke zgodovine pa kaj? Vikend zapor?
anny22
# 09.12.2013 ob 21:19
Rimljani so bili zelo sposobni - vodovodi, talno gretje, stranišča na izplakovanje, bikini, ceste ko šus, delujoč poštni sistem, urejena vojska, kruh, igre. Žal je sledil 1000 letni mrk.
Kazalo