Galerijskim prostorom bo namenjenih 2.500 kvadratnih metrov prostorov. Foto: BoBo
Galerijskim prostorom bo namenjenih 2.500 kvadratnih metrov prostorov. Foto: BoBo

Mestna občina bo zanj prispevala nekaj manj kot 10 milijonov evrov, država dobra dva in pol milijona, skoraj enajst milijonov pa bodo zanj pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Tam, kjer so se ljudje desetletja ozirali stran, da ne bi videli sramote, ki je nastala v stoletje dolgem propadanju nekdanje največje rafinerije sladkorja v habsburški monarhiji, in tam, kjer so se morda spomnili na zlo usodo slovenskih modernistov – tam bo Ljubljana čez dve leti dobila največji razstavni prostor v tem delu Evrope.

Namenjen bo sodobni likovni in vizualni umetnosti in Ljubljančani bodo končno dobili primeren prostor tudi za prireditvi BIO Ljubljana in Mednarodni grafični bienale. Direktor Mestnega muzeja in galerije Blaž Peršin je ob tem povedal: "Na ta način bo ponudba zaključena in bomo lahko gostili oz. postavili na ogled razstave, ki bodo mamile turiste oz. obiskovalce iz tujine."

Ob Ljubljanici, do Plečnikovih zapornic, bo tako urejen nov programski prostor, tudi za zahtevnejše obiskovalce, ki vse bolj odkrivajo kulturo Ljubljane. "V zadnjem obdobju je v naših muzejskih institucijah in galerijah v 'udarnih' mesecih skoraj 60 odstotkov tujih obiskovalcev, kar je bilo še pred desetimi leti nepojmljivo."

Naj spomnimo, Cukrarna je že skoraj delila usodo Kolizeja. Bile so ideje, da bi jo rešili z gradnjo še enega trgovskega središča, pa s tem, da bi bile v njej pisarne mestne občine. Na koncu se je izkazalo, da je najbolj gospodarna rešitev prostor, namenjen kulturi.

Prenova oziroma gradnja se bo začela prihodnji mesec in naj bi bila končana v 24 mesecih, saj je projekt vezan na evropska sredstva.