Vila Vipolže je dolgo propadala, občasno je življenje vanjo vrnila obnovitev po drugi svetovni vojni zgrajenega plesišča, ki je postalo eden glavnih simbolov tega objekta. Foto: brda.si
Vila Vipolže je dolgo propadala, občasno je življenje vanjo vrnila obnovitev po drugi svetovni vojni zgrajenega plesišča, ki je postalo eden glavnih simbolov tega objekta. Foto: brda.si
Vila Vipolže
Poleg vile so posegli tudi v ureditev parka. Njegova posebnost so predvsem orjaške ciprese, ki naj bi bile med najstarejšimi v Evropi - nekateri viri jih postavljajo celo v 12. stoletje - in so edinstven primer v Sloveniji in širši okolici. Foto: brda.si

V Goriških brdih so namreč tudi uradno odprli Vilo Vipolže, ki je bila v zadnjih treh letih popolnoma obnovljena. V njej bodo izvajali različne kongresne in turistične dejavnosti ter prireditve, dvorec je zanimiv tudi za turiste. Župan Mužič je v svojem govoru dodal še, da je Vila Vipolže z dogajanjem eden prvih branikov zahodne slovenske meje, hkrati pa ogledalo Slovenije za tuje obiskovalce, ki na tem območju vstopijo v državo.

Dobro zastavljena dolgoročna strategija
"Ob zelo uspešni obnovi dvorca Vipolže se nam predstavi slika dobro zastavljene strategije ministrstva za kulturo izpred 15 in več let, ko je med prednostno izbrane spomenike v državni lasti uvrstila nekatere vidnejše gradove in graščine vzdolž državnih meja," je na današnjem odprtju poudarila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Dotična vila ima status kulturnega spomenika državnega pomena, zato je za njeno obnovo priskrbelo sredstva ministrstvo za kulturo. Pridobilo je evropska sredstva, dobrih 15 odstotkov pa je dodalo ministrstvo. Investicija v obnovo vile, ki je trajala več let, je znašala 7,3 milijona evrov, od katerih je 1,4 milijona evrov prispevalo ministrstvo za kulturo.

Eden najbolj reprezentativnih objektov na severnem Primorskem
V sklop obnove je sodila tudi ureditev parka, ki obdaja vilo. Ta je nekaj posebnega zaradi orjaških cipres, ki naj bi bile med najstarejšimi v Evropi - nekateri viri navajajo celo 12. stoletje - in so edinstven primer v Sloveniji in širši okolici. Vila Vipolže predstavlja eno najlepših vil v Sloveniji, ki je nastala med renesanso in barokom. Gre za reprezentančno vilo in nekoč lovski dvorec goriških grofov.

Njegovi kasnejši lastniki so bili Herbersteini, Della Torreji, Attemsi in zadnji Teuffenbachi. V 16. in 17. stoletju je dvorec doživel vojno med cesarji in Benečani, ki so ga predelali v renesančni dvorec beneškega sloga, služil jim je kot poletna rezidenca. Vila je dolga leta propadala, občasno je oživelo le po drugi svetovni vojni zgrajeno plesišče, ki je postalo simbol starega gradu.

Prenos upravljanja objekta na Občino Brda
Ministrstvo je po zaključeni obnovi preneslo upravljanje vile na Občino Brda za pet let. Zanjo bo skrbel občinski Zavod za kulturo, šport, turizem in mladino, ki se je iz Šmartnega tako preselil v Vipolže. Prve dogodke so v vili gostili že septembra, bogat program se obeta tudi v prihodnje.

Slovesnost ob današnjem odprtju bodo podaljšali v pozne večerne ure, saj se obeta še slavnostni koncert z Big bandom Nova, Aniko Horvat in Tinkaro Kovač.

Uradno odprtje obnovljene Vile Vipolže
Uradno odprtje obnovljene Vile Vipolže