Bay Bridge, eden od mosotv San Francisca. Foto: EPA
Bay Bridge, eden od mosotv San Francisca. Foto: EPA

Union Square, Nob Hill, The Fisherman's Wharf, Russian Hill, Twin Peaks, Golden Park, China Town, Japanese Town, Soma, Castro so postali simboli San Francisca. V vsakem izmed teh predelov najdeš njegove značilnosti, posebne privlačnosti, določeno vrsto prebivalcev, ki se uspešno mešajo z bolj ali manj naključnimi obiskovalci ter ustvarjajo vtis barvitosti, mondenosti in svojevrstne privlačnosti.

San Francisco je tudi zelo kulturno mesto. Ima enega najboljših simfoničnih orkestrov (San Francisco Symphony), ki ga že dolga leta vodi Michael Tylson Thomas, drugo največjo Opero v Združenih državah Amerike, odlični baletni ansambel, vrsto gledališč, v katerih uprizarjajo tako resne drame kot komedije in muzikale, pa seveda celo vrsto muzejev in galerij, ki nudijo pravo bogastvo za oči, že malo utrujene od vsakdanjega vrveža. Pravo odkritje je bil zame Golden Gate Park, malo oddaljen od središča mesta, kjer sem na razstavi občudoval velike holandske mojstre, vredno pa je obiskati tudi Azijski muzej, Umetnostni muzej, Muzej moderne umetnosti, Pomorski muzej ali pa Muzej družine Walta Disneyja.

San Francisco ima zelo veliko, živahno in pisano Kitajsko četrt (China town), kjer se prodaja bolj ali manj kakovostna roba, okrepčati pa se je mogoče v številnih restavracijah različnih kategorij, bolj elegantna pa je mlajša Japonska četrt (Japanese town), kjer je mogoče občudovati in kupiti tudi vrednejše umetniške izdelke, za precej nižjo ceno kot na Japonskem. Tudi tu je cela vrsta restavracij z dobro in okusno, ne predrago hrano. Nisem velik ljubitelj sušija, a sem vendar prišel na svoj račun …

Eden mojih ciljev je bila tudi mondena četrt Twin Peaks, znana iz istoimenske televizijske nadaljevanke, pa seveda prodajalna znamenite, pravijo, da najboljše ameriške tovarne čokolade Girardelli, kjer se vedno ustavim na skodelici vroče čokolade s smetano … V gejevski četrti Castro je obilica lokalov, trgovin, restavracij, barov in klubov za istospolno usmerjene.

Vsakogar očara arhitektura lesenih stanovanjskih hišic v viktorijanskem slogu, ki so zrasle na hribčkih Pacific Heights. Ob njih so lepo negovani vrtovi. Od tam je tudi čudovit razgled na zaliv, na slavni most Golden Gate Bridge in na otoček z nekdanjo zloglasno ječo Alcatraz (možen je poldnevni izlet z ladjo in ogled pod strokovnim vodstvom), ki je med svoje 'goste' štela največje gangsterje tedanjih časov, tudi slovitega Ala Caponeja.

San Francisco nudi dosti možnosti za izlete v bližnjo in daljno okolico, predvsem v idilični mesteci Sausalito in Tibourn, pa v vinorodne predele dolin Napa in Sonoma, kjer pridelujejo najboljša ameriška vina. V organizirane izlete z ladjo in avtobusom so vključeni tudi postanki v zasebnih vinarnah s pokušino izbranih vin, v sirarnah in v čokoladnicah, kjer je mogoče poskusiti in kupiti njihove izdelke.
San Francisco je zelo veliko mesto, a ni težko priti z enega konca na drugega. V ožjem in malo širšem centru je najprijetnejše pohajkovanje peš, v bolj oddaljene predele pa vozijo avtobusi, podzemna železnica in dobri stari tramvaji. Največja znamenitost pa je njihov značilni 'cable car', kombinacija tramvaja in žičnice, ki te za malo bolj 'zasoljeno' ceno pripelje s središčnega trga Union Square čez hribčke do obale na drugi strani, ki se imenuje Fisherman's Wharf in je izhodišče za izlete z ladjami. Tam je več pomolov, s katerih se je mogoče vkrcati na ladje, tudi priljubljeni 'Pier 39' z množico gostinskih lokalov in trgovinic s spominki.

Vladimir Frantar