Franco Juri, ki je že na torkovi seji prevzel predlagateljstvo sklepov, je opozoril, da obstrukcija onemogoča normalno delo DZ Foto: MMC RTV SLO
Franco Juri, ki je že na torkovi seji prevzel predlagateljstvo sklepov, je opozoril, da obstrukcija onemogoča normalno delo DZ Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor RTVS Anton Guzej je že med torkovo razpravo poudaril, da 'stojijo' za številkami o poslovanju javnega zavoda in da so pripravljeni finančna poročila predložiti neodvisni revizorski hiši. Prepričan je, da je šlo pri predlogih sklepov za 'politično gonjo'. Foto: MMC RTV SLO
Seja parlamentarnega odbora za kulturo - o RTV

Odbor DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino je soglasno sprejel sklep, s katerim predlaga, da se poročilo nadzornikov RTVS uvrsti na sejo DZ kot sestavni del k točki Problematika podfinanciranosti RTV Slovenija in kulturnih vsebin na javni RTV.


Pred glasovanjem je Franco Juri (Zares) umaknil sklep, na podlagi katerega bi odbor ugotavljal, da nadzorni svet ni ustrezno nadziral poslovanja javnega zavoda: "RTV Slovenija je ob ali brez vednosti in potrditve nadzornega sveta nenamensko in negospodarno porabljal razvojna sredstva, nenamensko porabljal državna sredstva za digitalizacijo, sprejemal finančne načrte brez realnega pokritja oz. ravnal v nasprotju z načeli dobrega gospodarjenja".

Sklep o neizpolnjevanju poslanstva RTV ni bil sprejet
S sedmimi glasovi proti dvema pa ni bil izglasovan tretji predlog sklepa, da je nadzorni svet RTVS "dopuščal, da javni zavod ni izpolnjeval svojega poslanstva in dejavnosti opravljanja javne službe, kar je vplivalo na poslabšanje kakovosti in univerzalnosti vsebin in s tem na račun komercialnih manjšo zastopanost programskih vsebin, ki so v javnem interesu".

Grožnja z obstrukcijo
Pred samim glasovanjem oz. spremembo sklepov je poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli sprva napovedal obstrukcijo, saj prvotno ni bilo predvidenih sprememb sklepov. Poleg tega, je opomnil poslanec, tudi "ni predloženih dokazov o trditvah, ki se nahajajo v tretji in četrti točki". Zato je Battelli menil, da bi bilo nedopustno glasovati o vsebini, ki je "anonimna in ni podkrepljena z nobenim dokazom".

Miran Györek (SNS) pa je ob napovedi obstrukcije dejal, da v SNS-u ne bodo sodelovali pri takšnem "hitrem procesu". Dodal je, da gre zlasti pri četrtem sklepu za "dokaj hude obtožbe, ki se lahko primejo tudi nenazadnje tožbe".

Po oceni Franca Jurija (Zares) je na odboru nastala polarizirana situacija. Tako so imeli "na eni strani neko zanimivo nenačelno koalicijo, ki razumljivo podpira vodstvo in poročilo nadzornega sveta iz jasnih političnih razlogov", na drugi strani pa koalicijo, "ki meni, da je treba sprejeti določene sklepe, ki bodo posredovani v presojo državnemu zboru".

Seja parlamentarnega odbora za kulturo - o RTV