Kip je visok približno 70 centimetrov in težek približno 80 kilogramov. Foto: Mestna občina Ljubljana
Kip je visok približno 70 centimetrov in težek približno 80 kilogramov. Foto: Mestna občina Ljubljana

Policijska uprava Ljubljana je v petek zvečer okoli 22. ure dobila obvestilo občanov, da je ob smetnjakih v Runkovi ulici v Ljubljani kip. Kot so sporočili s policijske uprave, so policisti na kraju ugotovili, da gre za kip Ivana Cankarja, ki je bil odtujen v noči s četrtka na petek, po opravljenih krimnalistično tehničnih opravilih pa bodo kip vrnili lastniku.

Kip ima status kulturne dediščine
Kip Ivana Cankarja, ki stoji ob gostilni na Cankarjevem vrhu na Rožniku, je delo kiparja Frančiška Smerduja in ima status kulturne dediščine. Visok je približno 70 centimetrov in težek približno 80 kilogramov, postavili pa so ga leta 1948 ob 30. obletnici Cankarjeve smrti. Kot so sporočili z ljubljanske mestne občine, je kip neprecenljive vrednosti, saj kalupa zanj ni.

Frančišek Smerdu (1908-1964) se je rodil v Postojni. Leta 1932 je končal akademijo v Zagrebu. Od leta 1946 je bil redni profesor za kiparstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Njegov opus sestavljajo kiparske risbe, nekaj slikarskih del in vinjet ter kipi v mavcu, žgani glini, kamnu, marmorju in bronu. Ustvarjal je ženske akte, figuralne kompozicije, portrete, nagrobne reliefe z religioznimi motivi in spomenike.