Študentje AG so v zadnjih osmih letih prejeli kar okrog 150 nagrad na različnih tekmovanjih, nekaterim med njimi uspe celo prodor v najuglednejše evropske orkestre. Foto: MMC RTV SLO
Študentje AG so v zadnjih osmih letih prejeli kar okrog 150 nagrad na različnih tekmovanjih, nekaterim med njimi uspe celo prodor v najuglednejše evropske orkestre. Foto: MMC RTV SLO
Akademija za glasbo v Ljubljani
Soliste za nastope z orkestri izbirajo z avdicijo, sicer pa mladi glasbeniki sodelujejo tudi s profesionalnimi orkestri, kot so Slovenska filharmonija, Simfoniki RTV Slovenija ter simfonična orkestra ljubljanske in mariborske operno-baletne hiše. Foto: www.ag.uni-lj.si

Ob letošnji 200-letnici javnega glasbenega šolstva na Slovenskem bo v Opusu predstavljena študijska, umetniška in raziskovalna dejavnost te najvišje ustanove v izobraževalni piramidi.

Morda se za nekoliko površne opazovalce akademijskega utripa zdi, da akademija ni dovolj vpeta v glasbeno in kulturno življenje, a to je zmotno mišljenje. Njihove koncertne sezone so s koncertnim abonmajem, solističnimi recitali, komornimi večeri, novo in staro glasbo, opero, gostovanji in drugimi dogodki lahko celo zgled nekaterim profesionalnim ustanovam. Gre za izjemno raznoliko in živahno dogajanje, razporejeno čez celotno sezono, poleti pa načrtujejo mednarodni festival stare glasbe in poletno šolo.

Soliste za nastope z orkestri izbirajo z avdicijo, sicer pa mladi glasbeniki sodelujejo tudi s profesionalnimi orkestri, kot so Slovenska filharmonija, Simfoniki RTV Slovenija ter simfonična orkestra ljubljanske in mariborske operno-baletne hiše.

Oddaja bo na sporedu v ponedeljek, 18. aprila, ob 23.05 na 1. programu TV Slovenija, ponovitev bo v sredo, 20. aprila, na 1. programu ob 11.40, oddajo pa si boste lahko ogledali tudi v spletnem arhivu.


Simfonični orkester AG je osrednji orkestrski korpus, ki so ga glasbeni kritiki po nastopu na glasbenem festivalu Young Euro Classic v Berlinu uvrstili med najboljše mlade orkestre v Evropi.

Orkestru pogosto dirigirajo eminentni domači in tuji dirigenti, med njimi Anton Nanut, Uroš Lajovic, George Pehlivanian, Marko Letonja in mnogi drugi. Med gostovanji doma in na tujem velja izpostaviti junijsko v Bruslju ob 25-letnici osamosvojitve Slovenije.

Študentje AG-ja sodelujejo tudi v številnih mednarodnih orkestrih, na akademiji pa si pridobivajo izkušnje orkestrske in komorne igre tudi v pihalnem, komornem godalnem, trobilnem, kitarskem in harmonikarskem orkestru ter big bandu.

Na zborovskem področju delujejo komorni, dekliški in mešani zbor, pogosto sodelujejo pri večjih vokalno-inštrumentalnih zasedbah v okviru vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, pa tudi pri drugih mednarodnih projektih.

Prvi diplomanti študija zborovskega dirigiranja
Pomembna novost je študij zborovskega dirigiranja, ki bo leta 2017 dal prve diplomante. Doslej so se zborovodje običajno izpopolnjevali v okviru seminarjev JSKD-ja, nekateri so seveda odhajali tudi na študij v tujino, zdaj pa imajo možnost to smer študirati na naši akademiji.
Študentje AG-ja so v zadnjih osmih letih prejeli kar okrog 150 nagrad na različnih tekmovanjih, nekaterim med njimi uspe celo prodor v najuglednejše evropske orkestre.

Glasbeno-scenski projekti akademije so v zadnjih letih nastajali predvsem v sodelovanju treh umetniških akademij - AG-ja, AGRFT-ja in ALU-ja. Videli boste, katere uprizoritve so bile najuspešnejše in kako je steklo sodelovanje mladih skladateljev in libretistov pri miniaturnih operah, ki so jih uprizorili v začetku leta.

V oddaji bodo spregovorili profesorji, študentje, prodekani in dekan, ki bo med drugim predstavil, kakšne prostorske rešitve se obetajo akademiji, ki ima izredno slabe delovne razmere in razpršene učilnice na različnih lokacijah.

Skozi oddajo, ki bo na sporedu v ponedeljek ob 23.05 na 1. programu TV Slovenija, vas bo vodila avtorica in urednica oddaje Darja Korez-Korenčan.