Spomenik Pelle, kot se kip imenuje, so v Oslu slavnostno razkrili 22. novembra. Foto: http://www.kokkinsculpture.com
Spomenik Pelle, kot se kip imenuje, so v Oslu slavnostno razkrili 22. novembra. Foto: http://www.kokkinsculpture.com
Kip je norveško prestolnico stal 1,2 milijona kron. Foto: http://www.kokkinsculpture.com

Novi kip v pristaniškem delu Osla, ki ga je 18 mesecev izdelovala Kirsten Kokkin, je poklon odporniškemu gibanju med drugo svetovno vojno. Na njem je zapisanih 63 imen saboterjev, ki so umrli med akcijami proti okupatorskim nemškim silam - a kaj ko so po malo natančnejšem pregledu ljudje ugotovili, da je v besedilu vrsta napak. V nekaterih primerih gre za pravopisne napake (v norveški besedi za skupnost, "fellesskap", na primer manjka en s, v besedni zvezi "Oslo-området" (območje Osla) pa črka t, je poročal časopis Aftenposten.

"Zahrbtni" angleški pravopis
Po vsem spomeniku so napačno uporabljene tudi pike (na primer za vrstilnim števnikom 2. svetovna vojna). "Še posebej nerodno je, če se napake pojavijo na znakih in kipih, ki jih bo videlo veliko ljudi in bodo stali dolgo," je za omenjeni časopis komentiral Botolv Helleland, jezikoslovec s tamkajšnje univerze. "Tukaj so se vmešala angleška pravopisna pravila. V angleščini datumom in številkam ne sledi pika."

Po toči zvoniti ...
Umetnica je sicer že priznala, da je med sestavljanjem besedila uporabila angleški črkovalnik, kar je po njenem mnenju tudi razlog za vse napake. "Upam, da ljudje temu ne bodo posvečali prevelike pozornosti. Besedilo sem pripravljala v Ameriki, kjer nisem imela norveškega urejevalnika besedil. Besedilo so poleg mene videli še vsaj trije ljudje. Stvari so bile spregledane, ampak tega za nazaj ne moremo spremeniti."

In še argument umetniške svobode
Kokkinova se kljub vsemu pritožuje nad svojimi kritiki, češ da njeno stvaritev jemljejo "preveč dobesedno". Ker je imela zelo omejen prostor, je nekatere pike po lastnih besedah izpustila tudi namerno. "Ne smemo pozabiti, da je to umetniško delo, torej umetniška reinterpretacija zgodovinskega dogodka. Ne smemo ga brati kot dokument."