Foto:
Foto:
Janez Bitenc se je po študiju na Visoki glasbeni šoli posvetil pedagoškemu delu in pisanju.

Pravljica o snežakih iz doline in s hriba je bila prva od osmih, ki se bodo v Cankarjevem domu zvrstile do decembra. Pravljice bo pripovedoval njihov avtor Janez Bitenc, na predstavah pa bodo nastopali še ilustrator Igor Ribič, ki bo obiskovalcem tudi vizualno predstavil pravljico, in učenci Glasbenega centra Edgarja Willemsa, ki jih vodi Mateja Tomac Calligaris.

Glasbeni refren
Janez Bitenc v svoje pravljice vključuje tudi pesmi, ki se lahko kot neke vrste refren ponavljajo skozi celo pravljico. Tako se otroci ob nekajkratnem poslušanju pesmi naučijo in na koncu prepevajo z nastopajočimi, tokrat z otroki, zbranimi v Glasbenem centru Edgarja Willemsa. V njem se družijo predšolski in šolski otroci, ki s petjem, igranjem na inštrumente in gibanjem razvijajo svoje glasbene sposobnosti in se učijo o glasbi.

Oče Slončka Jakončka, Tinka Polovinka ...
Otroški zbori na nastopih pogosto spremljajo Janeza Bitenca, ki zelo uspešno združuje glasbo in književnost. Izdal je že 40 knjig s pravljicami, je pa tudi avtor 15 pesmaric, ki jih spremljajo kasete in zgoščenke. Kar nekaj generacij otrok je tako odraščalo ob pravljicah, kot so Telefon v mestu Tutukaj, Slonček Jakonček, Tri muce in Tinko Polovinko.

Snežaka se želita preseliti
Prva pravljica iz Osmerčka pripoveduje o dveh snežakih - enem s hriba in drugem iz doline. Tisti iz doline bi se rad preselil na hrib, tisti s hriba pa bi rad živel v dolini. Kako se pogovarjata in če se jima bosta želji uresničili, si je bilo mogoče ogledati v Cankarjevem domu. Do decembra se bodo vsak mesec z izjemo poletnih počitnic zvrstile med drugim še pravljice Trije zvončki - pesmice o pomladi, Žabec Kukec, Oblaček Postopaček in O mesecu.

Spored predstav:
13. februar, O izgubljeni kroni
13. marec, Trije zvončki – pesmice o pomladi
10. april, Žabec Kukec
8. maj, Oblaček Postopaček
25. september, O mesecu, Lisici Zvitorepki in lisjačku Tilnu
9. oktober, O petelinčku z zlatim kljunom
11. december, Zmaj Lakotaj