"Vesel bom, če bom videl, da bo izginilo!" o svojem umetniškem delu na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo pravi umetnik eL Seed. Foto: Twitter
Kim Džong Un in Mun Dže In
Zgodovinsko srečanje voditeljev Severne in Južne Koreje, Kim Džong Una in Mun Dže Ina, se je zgodilo letošnjega aprila. Foto: EPA

"To je prvič, da sem srečen, da sem moral preklicati kak projekt," je dejal francosko-tunizijski umetnik eL Seed. Gre za njegovo veliko skulpturo, nameščeno vzdolž varnostne ograje demilitariziranega območja, ki ločuje Severno in Južno Korejo. Zaradi končanja več kot pol stoletja trajajočega vojnega stanja med državama bo tako skulptura najverjetneje ostala nedokončana oziroma jo bodo odstranili.

Severna Koreja odobrila delo, plačala ne
Gre za stvaritev, ki jo je umetnik začel postavljati lani in jo poimenoval Most, mišljeno pa je bilo, da bi stala na obeh straneh meje. Kot je še povedal umetnik za The Art Newspaper, mu je severnokorejska vlada sicer odobrila postavitev dela, vendar je odrekla plačilo zanj.

Lanskega novembra je že namestil prvo polovico skulpture v Južni Koreji, vendar je po aprilskem zgodovinskem srečanju voditeljev Severne in Južne Koreje, Kim Džong Una in Mun Dže Ina, opustil zbiranje sredstev za namestitev drugega dela na nasprotni strani ograje.

Most bi pomenil varnostno tveganje
"Prva ideja, ki mi je šinila skozi glavo, je bila postavitev mostu, saj vselej trdim, da moja umetniška dela ustvarjajo mostove med ljudmi, državami in generacijami. Ta projekt je bil odlična metafora za mojo umetniško prakso," je še dejal eL Seed. Njegov prvotni predlog, da bi postavil 20 metrov visoko skulpturo v obliki mostu, ki bi potekal čez ograjo, je bil zavrnjen iz varnostnih razlogov. Pa tudi načrt, da bi svoje delo pobarval na svetlo modro, je bil zavrnjen, saj bi lahko izstopal kot vojaški cilj.

Izpisana korejska ljubezenska pesem
Umetnik zdaj upa, da bo njegovo delo odstranjeno skupaj z ograjo. "Ne gre za umetniško delo samo, temveč za simboliko," je poudaril. "Vesel bom, če bom videl, da bo izginilo!" Skulptura, narejena po naročilu umetnostnega muzeja Gyeonggi, ki stoji v južnokorejskem mestu Ansanu, je izdelana iz 43 aluminijastih panelov v obliki arabske kaligrafije, pri čemer gre za prevod korejske ljubezenske pesmi.