Na Trg revolucije v Havani bo performerka Tania Bruguera postavila odprti mikrofon in udeležencem namenila minuto za govor. Foto: EPA
Na Trg revolucije v Havani bo performerka Tania Bruguera postavila odprti mikrofon in udeležencem namenila minuto za govor. Foto: EPA

Kubanka Tania Bruguera slovi po svojih politično provokativnih delih in tako bo govorcem, ki se bodo udeležili njenega performansa, omogočeno javno spregovoriti o svojih sanjah o prihodnosti te otoške države.

Udeležencem bo tako dovoljeno spregovoriti o čemerkoli, vendar ta "karkoli" pa – kot je zapisala umetnica v imenu svojega gibanja Yo tambien exijo (slov. Tudi jaz zahtevam) - seveda izključuje "pozive k nasilju, diskriminaciji, napadom na posameznike in k nezakonitim dejanjem, ki težijo h kaljenju javnega reda".

Minuta pred mikrofonom za vsakega udeleženca
Bruguero je k tej akciji spodbudila nedavna vest o obnovitvi diplomatskih odnosov med Kubo in ZDA. Odprti mikrofon bo postavila na Trg revolucije v Havani, ki stoji nasproti sedeža kubanske vlade in velja za zgodovinsko lokacijo kubanskih neodvisnih političnih zborovanj, ki jih komunistična vlada ni nikoli trpela.

"Performans bo umetniški dogodek, v sklopu katerega bo Kubancem omogočeno, da se postavijo zase in spregovorijo o temah, ki jih bremenijo na prehodu v novo leto," je še povedala 46-letna umetnica. Pred petimi leti je umetnica izvedla podobno akcijo v sklopu Havanskega umetniškega bienala, ko je obiskovalcem ponudila možnost, da spregovorijo o svojem videnju Castrove vladavine.