Rop v muzeju v mestu Olimpija, po katerem je svoj odstop takoj ponudil kulturni minister Pavlos Geroulanos,  je bil že drugi večji rop v Grčiji v zadnjih dveh mesecih. Foto: EPA
Rop v muzeju v mestu Olimpija, po katerem je svoj odstop takoj ponudil kulturni minister Pavlos Geroulanos, je bil že drugi večji rop v Grčiji v zadnjih dveh mesecih. Foto: EPA

Odstopno izjavo je minister podal potem, ko so prejšnji teden oropali muzej v mestu Olimpija. Oborožena zamaskirana neznanca sta iz muzeja odnesla 77 predmetov. Grški premier je izrazil željo, da Geroulanos ostane minister, in ga pozval, naj v preiskavi napne vse svoje moči.
Kaj vse so ukradli?
Policija je že pripravila seznam ukradenih predmetov, med katerimi so tudi 3.300 let star prstan, bronast kipec atleta, 2.400 let stara steklenička za olje, glinene svetilke in bronasti trinožniki, pa tudi miniaturni kipci voznikov triumfalnih kočij, konjev in bikov.
Mesto Olimpija, katerega muzej je posvečen prvim olimpijskim igram leta 776 pred našim štetjem, vsako leto obišče na tisoče turistov, prav muzejske stavbe pa so ena izmed glavnih zanimivosti. Rop se je zgodil v muzeju, v katerem hranijo bronaste in keramične predmete, ki so jih antični atleti uporabljali na olimpijskih igrah; osrednji muzej v mestu, ki naj bi bil bolje zavarovan, pa hrani kiparske umetnine in arhitekturne elemente iz antike.