Pet članov Nacionalnega sveta za kulturo, ki so to tudi napovedali, je danes oddalo odstopno izjavo: Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Za odstop se nista odločila Jadranka Plut in Uroš Lajovic. Pevec je izrazil obžalovanje, da je vse skupaj izpadlo kot nekakšna vojna NSK proti ministrici za kulturo in da so se
Pet članov Nacionalnega sveta za kulturo, ki so to tudi napovedali, je danes oddalo odstopno izjavo: Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Za odstop se nista odločila Jadranka Plut in Uroš Lajovic. Pevec je izrazil obžalovanje, da je vse skupaj izpadlo kot nekakšna vojna NSK proti ministrici za kulturo in da so se "v vsem tem vojnem hrupu" njihove pripombe in zahteve izgubile. Dodal je tudi, da bi bil vesel, če bi bil dialog, kakršnega so imeli danes s predsednikom Državnega zbora, mogoč tudi na ministrstvu za kulturo. Foto: BoBo

... je vse jasno: ministrica ostaja, mi odhajamo, v kulturi je spet vse v redu.

Metod Pevec

Kot je po srečanju povedal predsednik Državnega zbora Milan Brglez, člani Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) kljub podani odstopni izjavi uradno še niso odstopili, saj o tem odloča Državni zbor, ki jih tudi imenuje. Metod Pevec kljub temu meni, da trenutno ni več predsednik NSK-ja.

O odstopu in imenovanju novih članov bo DZ odločal prihodnje leto
Brglez jih je na sestanek povabil, da bi se seznanil z vso razsežnostjo problematike in jih pozval, da jo poskušajo rešiti po dialoški poti. Želel se je seznaniti z razlogi za odstop, ni pa želel presojati o tem, ali so upravičeni ali ne. Prepričan je, da bo čas do takrat, ko bo DZ odločal o odstopu, odločilen za to, ali je mogoče stvari bolj usklajeno razrešiti ali ne, je sporočil po srečanju.

O odstopu bo DZ odločal prihodnje leto, za vprašanje o tem, ali bo treba imenovati zgolj nadomestne člane ali celoten svet na novo, pa je pristojna mandatno-volilna komisija, pravi Brglez.

Ultimati zamejujejo možnosti političnega odločanja, dialog jih širi
Na vprašanje, zakaj je sestanek sklical dan po ultimatu, ki ga je NSK postavil premierju Miru Cerarju ob pozivu po razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, pa je predsednik DZ-ja odgovoril, da so ultimati v politiki nekaj, čemur se skušaš izogniti. "Če se zgodijo in jih nekdo presoja, da so to ultimati, pa zelo zamejijo možnost političnega odločanja. Ta sestanek je bil namenjen temu, da bi to možnost razširil, torej manevrski prostor politike v najširšem pomenu besede v Sloveniji," je dodal.

Pevec je bil s pogovorom zadovoljen, dodal je še, da bi bil vesel, če bi bil dialog na tej ravni mogoč tudi na ministrstvu za kulturo. Potrdil je, da je odstopno izjavo zjutraj oddal na pošto, prav tako ostali štirje člani sveta, ki so to napovedali: Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Za odstop se nista odločila Jadranka Plut in Uroš Lajovic.

"Ministrica ostaja, mi odhajamo, v kulturi je spet vse v redu"
Pevec je izrazil obžalovanje, da je "vse skupaj izpadlo, pa ne po naši zaslugi, kot nekakšna vojna NSK-ja proti ministrici za kulturo". Vsa stališča in vsi sklepi sveta so bili po njegovih trditvah sprejeti soglasno. Še najbolj pa Pevec obžaluje, da so se "v vsem tem vojnem hrupu" njihove pripombe in zahteve izgubile. Kot je dodal, je "vse jasno: ministrica ostaja, mi odhajamo, v kulturi je spet vse v redu".

Sestanka pri predsedniku DZ-ja so se poleg Pevca udeležili Blažičeva, Lajovic in Blatnik, Pevec se je pred tem srečal tudi z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Tadejem Slapnikom.

... je vse jasno: ministrica ostaja, mi odhajamo, v kulturi je spet vse v redu.

Metod Pevec