Muzej kraljice Viktorije in princa Alberta je največji muzej dekorativnih umetnosti na svetu. Foto:
Muzej kraljice Viktorije in princa Alberta je največji muzej dekorativnih umetnosti na svetu. Foto:

V nedeljo je namreč londonski muzej kraljice Victorie in kralja Alberta (Victoria & Albert Museum), največji muzej dekorativnih umetnosti in umetne obrti na svetu, objavil novico, da bo kupil dva primerka te plastične pištole. Pištola bo, kot poročata Forbes in Guardian, del nove kolekcije, v kateri bodo predstavili nov, vpliven, inovativen ali eksperimentalen sodobni dizajn.

Cody Wilson, ustanovitelj podjetja Defense Distributed, v katerem so pištolo "izumili", je ob tem dejal, da je zelo vesel, da je muzej prepoznal politično sporočilo pištole. "Tega ne vidim kot umetniškega projekta, je pa res, da ima umetniško senzibilnost. Gre za neko obliko protesta, dokaz smeri, v katero gre naša tehnična prihodnost."

Mogoče se zdi nenavadno, da se predmet, izdelan s pomočjo tridimenzionalnega tiskalnika, sploh šteje kot umetniško delo, sploh ker bi lahko v muzeju pištolo preprosto natisnili, ne pa da so jo kupili. A, kot pravi Wilson, sicer študent prava na univerzi v Teksasu v ZDA, sta kupljeni pištoli avtentični, pri čemer se "avtentično" nanaša na to, da sta bili natisnjeni in uporabljeni, torej so z njima že streljali.

3,5 milijona ogledov streljanja z natiskano pištolo
Liberator je bil predstavljen maja letos, videoposnetek, na katerem je videti, kako deluje v praksi, pa si je že v nekaj dneh ogledalo več kot 3,5 milijona ljudi. Od nastanka naprej je plastična pištola, narejena s tiskalnikom, povzročila žolčne debate. Nasprotniki orožja so trdili, da taka izdelava pištole pomeni morebitno grožnjo, saj jo lahko slehernik "natisne" v domači garaži. Nekaj dni po objavi navodil o izdelavi, ko si jih je naložilo več kot 100.000 ljudi, so oblasti zahtevale njihov umik, a na določenih piratskih straneh so še vedno na
voljo.

Wilson je ostro zavrnil namige, da je zagovornik orožja. Kot pravi sam, je njegovo "natiskano" orožje dokaz, kako nesmiselna so vladna pravila o nadzoru orožja v dobi visokega tehnološkega razvoja digitalnih tehnologij. "Liberator je jasno pokazal, kako je sistem reda v vsej svoji veličini dejansko nesmiseln."