Otvoritvena slovesnost v Plznu bo 17. januarja, slavnostno odprtje v Monsu (na fotografiji) pa 24. januarja. Foto: EPA
Otvoritvena slovesnost v Plznu bo 17. januarja, slavnostno odprtje v Monsu (na fotografiji) pa 24. januarja. Foto: EPA
Projekt EPK je leta 1985 zasnovala pokojna Melina Mercouri, nekdanja grška ministrica za kulturo, z Jackom Langom, takratnim francoskim ministrom za kulturo. Prvi takšen naziv so nosile Atene, odtlej pa še skoraj 50 mest, med njimi leta 2012 tudi Maribor. Foto: EPA

Nasledili bosta Umeo na Švedskem in latvijsko prestolnico Rigo, ki sta z nizom kulturnih dogodkov, zasnovanih v evropskem duhu, zaznamovali preteklo leto. Slovesnost ob odprtju v Plznu bo 17. januarja, galaodprtje v Monsu pa 24. januarja.

600 dogodkov na sotočju štirih rek
Program EPK-ja v četrtem največjem češkem mestu bo zaokrožen v osem vsebinskih sklopov. V mestu, ki leži na sotočju štirih rek, se bo zvrstilo 600 dogodkov. Dogajanje ob odprtju bo trajalo tri dni, vrhunec bo doseglo 17. januarja na osrednjem Trgu republike.

V prvem vsebinskem sklopu, poimenovanem Sezona novega cirkusa, bodo nastopali umetniki, ki zgodbe pripovedujejo brez besed. Tako bodo imeli možnost, da navdušijo tudi tisto občinstvo, ki ne razume češko.

Eden izmed sklopov se bo ukvarjal z javnim prostorom in bo zajel tako umetnost na ulici, preoblikovanje parkov in akcije po soseskah kot tudi preoblikovanje družabnih prostorov v mestu. V sklopu Skrito mesto se bodo lahko obiskovalci Plzna s pomočjo avdiovodnikov seznanili z nekoliko neobičajnimi lokacijami v mestu skozi oči različnih prebivalcev Plzna.

Dva sklopa bosta posvečena pionirju izdelovanja lutk Jiriju Trnki in v Plznu rojenemu umetniku Gottfriedu Lindauerju, ki se je pozneje preselil na Novo Zelandijo. Pripravili bodo tudi festival Devet tednov baroka, sklop Kulturno bogastvo Plzna pa bo združeval gledališke, plesne in filmske festivale.

Mons dobil nov kulturni center
V Monsu v okviru EPK-ja, za kar so v mestu prenovili številne hiše iz 16. in 17. stoletja, napovedujejo več kot 300 dogodkov, med njimi 20 velikih razstav. Osrednja razstava bo posvečena van Goghu in njegovemu skoraj dveletnemu bivanju v Borinageu v Belgiji. Postavitev bo združila okoli 70 van Goghovih slik, risb in pisem ter približno 20 del drugih umetnikov, ki so vplivala na van Goghovo ustvarjanje. Ena izmed razstav pa bo posvečena pomembnim ženam in možem iz mesta in regije.

Poleg številnih prenovljenih starih hiš in na novo asfaltiranih ulic podobo Monsa spreminja tudi nov kulturni center, ki so ga zgradili po načrtih arhitekta Daniela Libeskinda.

V sklopu EPK-ja Mons, ki povezuje 18 partnerskih mest iz regije, in sicer od Lilla do Ghenta, bodo odprli tudi pet novih muzejev. V samem Monsu bodo odprli Artoteko, ki bo namenjena predstavitvi umetnosti v regiji, Spominski muzej Monsa in Muzej Doudou, v katerem bo predstavljena tradicija festivala v Monsu, katerega korenine segajo v srednji vek, vpisan pa je tudi na Unescov seznam nesnovne dediščine.