Drugo
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 10 glasov Ocenite to novico!
Nemčija
Zaradi liberalne migracijske politike so skrajni desničarji tako kanclerko Angelo Merkel kot podkanclerja Sigmarja Gabriela označili za narodna izdajalca. Foto: EPA

Dodaj v

Po dobrosrčnežu in lažnivem tisku ima naziv najslabše nemške besede narodni izdajalec

Jezikoslovci za najslabše besede sicer razglasi tiste, ki "ne ustrezajo dejstvom ali niso človeške"
12. januar 2017 ob 10:32
Darmstadt - MMC RTV SLO, STA

Nemški jezikoslovci so med več kot tisoč predlogi za najslabšo besedo lanskega leta razglasili besedo narodni izdajalec (Volksverräter), ki so jo označili za "ostanek diktatur, tudi nacistične".

"Zmagovalno" besedo dandanes skrajni desničarji in nasprotniki priseljevanja uporabljajo za žaljenje političnih nasprotnikov, v nacistični Nemčiji pa so z njo označevali sovražnike države. Kot je šestčlanski odbor jezikoslovcev zapisal na svoji spletni strani, besedo danes uporabljajo kot očitek politikom, kot kleveto, ki duši resno razpravo, ki je potrebna v demokraciji. Zaradi pregona ljudi, ki so jih v nacistični Nemčiji označili za narodne izdajalce, ima beseda močan naboj in je bila dolga leta v naboru besed, ki so tabu, v zadnjih letih pa so jo pripadniki Pegide in Alternative za Nemčijo, znanih po protiimigracijskih in protimuslimanskih prepričanjih, znova vrnili v politični diskurz.

Lani je bila beseda leta dobrosrčnež (Gutmensch), s katero desničarji označujejo ljudi, ki odprtih rok sprejemajo begunce in migrante, predlani pa lažnivi tisk (Lügenpresse), izraz iz nacistične Nemčije, s katerim so protipriseljenske skupine označevale sredinske medije.

Odbor za najslabše besede sicer razglasi tiste, ki "ne ustrezajo dejstvom ali niso človeške". Običajno gre za žaljive besede, ki so v zadnjih 12 mesecih prešle v širšo uporabo, odbor pa želi opozoriti nanje.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Tetameta
# 12.01.2017 ob 11:16
Ker so nasprotniki priseljevanja, so takoj skrajni desničarji..ja itak..sploh teli stari fotri in stare mame na zgornji sliki...pravi skrajni desničarji, res..
Sussudio
# 12.01.2017 ob 14:21
Narodni izdajalec.
Tipičen izraz ki so ga uporabljali v nacistični Nemčiji in v SFRJ. Vsak ki ni bil naklonjen "vsemogočni" diktaturi je bil narodni izdajalec.
Pri nas pa tako izrazoslovje še danes redno poslušamo na rednih partizanskih proslavah.
Lord Vader9
# 12.01.2017 ob 11:23
Je pa seveda potem zelo zelo zelo zelo zelo zelo zabavno gledati face politikov kot so mutti Merkel, Hollande, Killary, Renzi, Junker,.... ko se jim zgodijo brexit in Trump!!
Upam, da se bom tudi v 2017 zabaval toliko kot lansko leto. Že 15 marca upam na veselico na Nizozemskem. Gledati surle EU politikov ob zmagi Wildersa bo res neprecenljivo!
oziris.va
# 12.01.2017 ob 14:03
Saj to je najboljša možna oznaka za Angelo Merkel.
Roko_europe
# 12.01.2017 ob 14:37
Potem ko je frau Merkel prido poslušala zahodne demokrate, kako je potrebno odpreti vrata beguncem, katerim je podkurila prav zahodna politika s pomočjo EU, je postavila EU pod največji vpliv groženj v celotni zgodovini obstoja EU!!! Ne rečem, da ni bilo prav sprejeti te uboge ljudi, a to "smo" naredili nepremišljeno, nesistematično in nezrelo in z tem si frau Merkel zagotovo lahko pripiše največje zaluge in ji lahko mirno rečemo, da je izdajalka vsega EU naroda. Hja in ko dregneš v osje gnezdo, kot je dregnil Trump s svojo zmago, v katero pa zahodni zločinci še vedno ne verjamejo in je ne priznajo, se zdaj tresejo vsem prikoritnikom hlače, kako bo naprej, saj je zapihal nov veter. V spremembe z Trumpom ne verjamem in niti jih nisem pričakoval v primeru zmage Killary, sem pa vesel, da je in bo prevetril svetovno politiko in mogoče zamenjal podgane pri koritu, katere smo bili iz mandata v mandat vajeni gledati, kako so se napajale in sprejemale ubijalsko politiko, katera ves svet vodi v propad. Merkel ali narodni izdajalec je lahko kar ena in ista beseda, še v nemški slovar bi jo lahko zapisali, da bi bilo pravici zadoščeno, če mene vprašate...
anny22
# 12.01.2017 ob 11:48
Za trenutek se mi je zdelo, da gre za Gelin novi vzdevek. Ups, pomota...
Kazalo