Iraška vojska je pred kratkim izpod vladavine IS-ja osvobodila mesto al Bagdadi v bližini ameriške vojaškega letalskega oporišča v pokrajini Anbar. Foto: EPA
Iraška vojska je pred kratkim izpod vladavine IS-ja osvobodila mesto al Bagdadi v bližini ameriške vojaškega letalskega oporišča v pokrajini Anbar. Foto: EPA

"Ta napad je več kot kulturna tragedija, gre tudi za varnostno vprašanje, saj napaja sektaštvo, nasilni ekstremizem in spopade v Iraku," je zapisala direktorica Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo. Ob tem je sistematično uničevanje iraške kulturne dediščine označila za načrten napad na tisočletno zgodovino in kulturo Iraka. "Zato sem takoj stopila v stik s predsednikom Varnostnega sveta in ga zaprosila za sklic izrednega zasedanja sveta o zaščiti iraške kulturne dediščine," je dodala.

Bokova je zasedanje VS-ja ZN-a zahtevala, potem ko je IS na spletu objavil videoposnetek, na katerem je videti njihove pripadnike, ki podirajo kipe in jih uničujejo s kladivi. Gre za uničevanje zbirke muzeja v Mosulu, ki vsebuje neprecenljive artefakte iz asirskega in helenističnega obdobja. Na okoli petminutnem posnetku je med drugim videti tudi, kako pripadniki IS-ja z vrtalnikom uničujejo veličasten asirski granitni kip krilatega bika na arheološkem najdišču v pristanišču Nergal v Mosulu. Ta bik ima dvojčka, ki je razstavljen v londonskem Britanskem muzeju.

Kršitev resolucije 2199
O uničevanju so poročali tudi viri iz mesta, ki je pod nadzorom IS od lanskega poletja. Med uničenimi so tudi artefakti iz sedmega stoletja pred našim štetjem iz mesta Ninive, ki je bilo v tem obdobju najverjetneje največje in najpomembnejše mesto na svetu. Strokovnjaki so že potrdili, da gre pri številnih uničenih artefaktih za izvirnike. Primerjali so ga z uničenjem dveh ogromnih kipov Bude, vklesanih v skalo blizu kraja Bamijan v osrednjem delu Afganistana, ki so ga leta 2001 izvedli talibani.

Po besedah Bokove naj bi nekateri kipi, ki jih je videti na posnetku IS-ja, prihajali tudi iz starodavnega mesta Hatra, ki je uvrščeno na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Spomnila je tudi, da uničevanje pomeni kršitev resolucije 2199, ki jo je VS ZN-a sprejel na začetku februarja, z njo pa želel preprečiti tihotapljenje v Iraku in Siriji ukradenih antičnih umetnin. To naj bi bil eden glavnih virov financiranja IS-ja.