'Njihov tempo je nepopustljiv. Navdušujoča predstava zanosnih tolkal in bobnečih bobnov!' je o skupini Dulsori pisal Guardian. Foto: Cankarjev dom
'Njihov tempo je nepopustljiv. Navdušujoča predstava zanosnih tolkal in bobnečih bobnov!' je o skupini Dulsori pisal Guardian. Foto: Cankarjev dom
Seul
V sklopu festivala bodo pripravili tudi več predavanj na temo Seula - sodobnega azijskega metropolisa. Foto: Reuters
Ki-duk Kim: Pomlad, poletje, jesen, zima... in pomlad
Aprila bo cikel južnokorejskih filmov predstavil tako velike filmske produkcije kot bolj intimne filme.

Dvomesečni festival Nasmeh Koreje je odprla spektakularna južnokorejska tolkalna skupina Dulsori, ki si prizadeva za oživitev starodavnih korejskih praznovanj, ki pa jih ovija v duh sodobnega časa. S svojstveno ustvarjalnostjo in tradicionalnimi tolkali (majhnim ročnim gongom kkwaenggwari, bobnom peščene ure janggu, valjastim bobnom buk in gongom jing) izvaja tolkalni slog pungmul. Tega dopolnjuje z dovršeno koreografijo in z glasovi, kar pričara vokalno-instrumentalni obred, v katerem se energiji nastopajočih in obiskovalcev povežeta v enkratni sinergij.
Korejsko umetnost bodo v prihodnjih dveh mesecih v Ljubljani predstavili še drugi koncerti, predavanja in sedma umetnost. Prav južnokorejski film je v zadnjih desetih letih postal svojevrsten fenomen in prepričuje kritike in občinstvo tako s proračunskimi studijskimi produkcijami kot 'manjšimi' naslovi z intimnejšo estetiko. V Cankarjevem domu bodo predstavili filme obeh vrst, tako žanrske uspešnice režiserjev, kot so Park ČanVuk, Bong Džun Ho in Kim Dže Vun kot festivalski hiti režiserjev, kot so Kim Ki Duk, Hong Sang Su in Hur Džin Ho. Cikel sodobnih južnokorejskih filmov bodo koluti začeli vrteti 6. aprila.
Vabljeni v Seul, sodobni azijski metropolis
O Seulu kot sodobnem azijskem metropolisu bodo spregovorili na več predavanjih. Na kolidžu za urbane vede Univerze v Seulu kot gostujoči profesor za arhitekturo in urbano sociologijo predava Blaž Križnik, ki bo 16. februarja na predavanju z naslovom Družbeni in urbani razvoj globalnega Seula primerjal zgodovinske in kulturne značilnosti Južne Koreje in Slovenije, orisal moderno zgodovino Seula in predstavil nekatera protislovja južnokorejske prestolnice.
V severnokorejski prestolnici že nekaj let živi tudi večkrat nagrajeni nemški fotograf Nils Clauss, ki bo 27. februarja skozi svoj objektiv predstavil Južno Korejo in Seul. Hjungmin Paj pa bo 10. aprila spregovoril o korejski arhitekturi, natančneje o naravnih razmerah dežele ter o zgodovinskem kontekstu korejske urbane kulture.
Simfonični orkester RTV Slovenija z Je Eun Čoi
V sklopu abonmaja Kromatika bo 19. aprila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopila korejska violinistka Je Eun Čoi. Pod taktirko Marka Letonje bodo s solistko izvedli dve deli Dmitrija Šostakoviča - Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu ter Simfonijo št. 5 v d-molu. Je Eun Čoi, ki jo opisujejo kot eno najbolj obetavnih in nadarjenih violinistk na svetu, se je rodila leta 1988 v Seulu. Že pri desetih letih je uspešno nastopila s filharmoničnim orkestrom iz Seula in kmalu začela sodelovati s svetovno znanimi orkestri. Po študiju na korejski univerzi za umetnosti pri mentorici Nam Jun Kim se je leta 2004 preselila v Nemčijo in študirala pri Ani Čumačenko na glasbeni akademiji v Münchnu. Leto pozneje je pritegnila pozornost Anne-Sophie Mutter ter prejela podporo njene fundacije.