Na delavnici Ulica=Galerija bodo otroci odkrivali še
Na delavnici Ulica=Galerija bodo otroci odkrivali še "neevidentiran" del galerije, kar pomeni, da bodo obstoječe elemente mesta s poimenovanjem spreminjali v umetniška dela. Na sliki Pocestnica 2014. Foto: ljud.si

Na ljubljanskem Trgu francoske revolucije se obeta odprtje ready-made galerije na prostem, imenovane Umetniška Pocestnica, ki jo že nekaj poletij zapored ustvarja umetniški kolektiv Kud Ljud.

Zvrstilo se bo sedem vodenih ogledov, letošnja novost so ogledi, namenjeni družinam, in brezplačne delavnice za otroke, imenovane Ulica=Galerija, ki bodo sledile trem vodenim ogledom za družine.

Korita za rože, uzrta v novi luči
Ogledi za odrasle vključujejo interaktivna umetniška dela, spontane performanse in pogovore o sodobni umetnosti, trem vodenim ogledom za družine pa bodo sledile ustvarjalne delavnice za otroke. S pomočjo ready-made galerije na prostem umetniki obiskovalcem prikažejo že obstoječe koščke mesta - korita za rože, uničene fasade hiš, prometne znake, ki jih na humoren način s preimenovanjem in pripisovanjem avtorstva in umetniških konceptov spreminjajo v umetniške stvaritve.

Vodenega ogleda za odrasle se je mogoče udeležiti danes, 25. julija, in 1. avgusta ob 17. ali 19. uri, za družine prilagojeno vodenje pa bo 27. julija dopoldne, 31. julija popoldne in 2. avgusta dopoldne.


Ogleda vredne stvaritve neobstoječih umetnikov

Del vodenih ogledov so tudi nepričakovani performansi nič hudega slutečih mimoidočih. Sproščeni pogovori o sodobni umetnosti, začinjeni s humorjem in obogateni s presenetljivimi podrobnostmi iz sveta umetniških elit, pa so namenjeni komentiranju tako urbanega javnega prostora kot konvencij sodobnih galerijskih praks. Tako spretni vodiči predstavljajo tudi kipe, slike in interaktivne inštalacije znanih, neznanih ter izmišljenih umetnikov.

Letošnja posebnost Pocestnice so torej tudi brezplačne delavnice za otroke Ulica=Galerija. Na delavnici, ki bo sledila vodenemu ogledu, bodo otroci odkrivali še "neevidentiran" del galerije, kar pomeni, da bodo obstoječe elemente mesta s poimenovanjem spreminjali v umetniška dela. Pri tem bodo spoznavali sodobno vizualno umetnost, se urili v veščinah nastopanja in predvsem odkrivali mesto v popolnoma novi luči.