Problematiko beguncev bi rada ulična umetnika pripeljala Nemcem naravnost na domači prag.
Problematiko beguncev bi rada ulična umetnika pripeljala Nemcem naravnost na domači prag. "Upava, da bodo ljudje pod vprašaj postavili lastne sebične strahove pred prihodom beguncev v Nemčijo." Foto: Reuters
Justus Becker (desno) in Oguz Sen sta fresko, ki bo na zidu do jeseni, dokončala v treh dneh. Foto: Reuters

Na tisoče voznikov in pešcev, ki uporabljajo cesto in most čez reko Main, lahko na poti v službo in iz nje vsak dan vidi 120 kvadratnih metrov veliko podobo triletnega dečka, ki je septembra lani s svojo mamo in bratom utonil na poti v Evropo. Umetnina, ki je prostor dobila na polotoku približno četrt ure hoda od mestnega središča, bo na zidu ostala do jeseni.

"Žalostna in jezna sva zaradi smrti otrok," komentira 38-letni ulični umetnik Justus Becker, ki sicer uporablja psevdonim COR. Fresko je ustvaril v sodelovanju s kolegom, ki uporablja psevdonim Bobby Borderline. "Rada bi tematizirala težave, s katerimi se spoprijema naša družba."

Nemška kanclerka Angela Merkel trenutno skuša z drugimi evropskimi državami doseči dogovor o tem, kako se odzvati na velikanski priliv migrantov na staro celino; nedeljske volitve bodo pokazale, ali se bo kanclerki njena politika odprtih vrat maščevala.

Novi grafit lahko vidijo tudi zaposleni na sedežu Evropske centralne banke, ki stoji na drugi strani reke.

Umetnika med svoje odmevnejše dosedanje projekte štejeta grafit na zidu okrog nove stavbe ECB-ja: leta 2014 sta nanj narisala alegorijo pravice, ki na svoji tehtnici na eni strani tehta evre in na drugi begunce.

Cilj projekta Aylan, za katerega sta potrebovala 50 litrov barve in 80 pločevink razpršila, je provokacija, pravita njegova avtorja: problematiko beguncev bi rada pripeljala Nemcem naravnost na domači prag. "Upava, da bodo ljudje pod vprašaj postavili lastne sebične strahove pred prihodom beguncev v Nemčijo."

V zadnjem letu je v EU prispelo več kot milijon migrantov, med katerimi so tudi begunci na begu pred vojno in revščino, večina se jih poda na tvegano pot čez morje med Turčijo in Grčijo, nato pa po kopnem prečkajo Balkan proti Nemčiji. Lansko leto je bilo najsmrtonosnejše za migrante in begunce, ki so prečkali Sredozemlje: več kot 3700 ljudi je utonilo ali pa so pogrešani, poroča Mednarodna organizacija za migrante. Nekateri neuradni podatki to številke postavljajo še precej višje.

"To je spominsko delo, ki predstavlja vse otroke, ki so umrli na begu v Evropo," pravi Becker. "Njihova življenja štejejo."


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.