Vodja knjižnice Amy Ryan in predstavnica knjižnice za stike z javnostmi Melina Schuler s ponovno najdenima grafikama. Foto: Twitter
Vodja knjižnice Amy Ryan in predstavnica knjižnice za stike z javnostmi Melina Schuler s ponovno najdenima grafikama. Foto: Twitter
Dürer in Rembrandt
Pogrešani in ponovno najdeni: litografija Albrechta Dürerja 'Padec človeka (Adam in Eva)' iz leta 1504 in Rembrandtov avtoportret, jedkanica iz leta 1634. Foto: Wikimedia

Gre za litografijo Albrechta Dürerja iz leta 1504, katere vrednost je ocenjena na 600 tisoč dolarjev (približno 540 tisoč evrov), in za Rembrandtov avtoportret, jedkanico iz leta 1634, ki je ocenjena na od 20 do 30 tisoč dolarjev (od 18 do 27 tisoč evrov). Našli so ju dan po tem, ko je vodja knjižnice Amy Ryan zaradi pritiskov napovedala svoj odstop.

"Zelo smo veseli, da smo našli ta dva zaklada pod našo streho," je zapisala Ryanova v slavnostni izjavi, s katero je naznanila konec iskanja. "Sta "živa in zdrava", bila sta preprosto shranjena na napačnem mestu."

Prava sekcija, napačna polica
Obe deli sta sicer bili v zbirki grafik, vendar slabih 25 metrov od tam, kjer naj bi bili praviloma shranjeni. Predstavnica knjižnice za stike z javnostmi Melina Schuler je povedala, da praviloma teh dveh del nimajo shranjenih skupaj. "Sklepamo, da sta bili istočasno vzeti s svojih mest in bili potem tudi skupaj odloženi na napačno mesto," je še dodala.

Po poročanju bostonske radijske postaje WBUR je knjižnično vodstvo prejšnji mesec razkrilo, da sta deli pogrešani in da so obvestili oblasti. Ko sta se bostonska policija in FBI lotila preiskave, niso bili niti prepričani, od kdaj sta pogrešani, vendar je Ryanova do konca upala, da sta zgolj založeni.

Morebitno pogrešanih še več artefaktov
Po objavi, da sta grafiki pogrešani, je knjižnično osebje razkrilo še več morebitno pogrešanih artefaktov - nekaj zlatnikov in nekaj strani stare partiture -, kar je seveda samo še povečalo pritisk na vodstvo.

Knjižnična zbirka grafik je obsežna, saj hranijo približno 200 tisoč primerkov. V izjavi za javnost so zapisali, da je v zadnjih tednih 14 njihovih uslužbencev pregledalo približno 180 tisoč del.

Vendar v sporočilu o ponovno odkritih grafikah Ryanova ni posebej omenila svojega napovedanega odstopa, je pa v intervjuju za WBUR povedala, da to ponovno odkritje ne spremeni njenih načrtov glede odstopa. Na vprašanje, ali bi bila njena odločitev drugačna, če bi deli našli prej, je odgovorila, da zdaj ne more špekulirati glede tega, vendar da je predvsem olajšana, saj je to bistveno razbremenilo ekipo. Dodala je še, da pa še vedno iščejo morebitno manjkajoče zlatnike in strani partiture.