O nagrajencih je odločala komisija v sestavi Gojka Pajagič Bregar (predsednica), Jedert Vodopivec Tomažič, Andrej Hirci, Drago Štimec, Blanka Avguštin Florjanovič, Jože Drešar, Marjanca Ambrožič Jeglič, Emina Frljak Gašparović in Lucija Močnik Ramovš. Foto: BoBo
O nagrajencih je odločala komisija v sestavi Gojka Pajagič Bregar (predsednica), Jedert Vodopivec Tomažič, Andrej Hirci, Drago Štimec, Blanka Avguštin Florjanovič, Jože Drešar, Marjanca Ambrožič Jeglič, Emina Frljak Gašparović in Lucija Močnik Ramovš. Foto: BoBo
V Sloveniji imamo visokošolski študij konservatorstva-restavratorstva, pri čemer ima zasluge tudi letošnji nagrajenec. Foto: Goran Rovan

V Narodni galeriji je podelilo tudi štiri priznanja za enkratne izjemne dosežke in prispevke pri ohranjanju kulturne dediščine ter predstavljanju in popularizaciji konservatorsko-restavratorske stroke.

Nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo je Korošec prejel zaradi nespornih zaslug za razvoj konservatorsko-restavratorske stroke na strokovnem, znanstvenem, organizacijskem in popularizacijskem področju, piše v utemeljitvi.

Korošec se je rodil leta 1941 v Sarajevu. Leta 1966 je diplomiral iz zgodovine umetnosti v Beogradu, v Ljubljani je leta 1997 doktoriral. Med letoma 1987 in 2002 je vodil Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), poleg tega je na filozofski fakulteti predaval več predmetov.

V tem obdobju in pozneje je pomembno prispeval k razvoju konservatorsko-restavratorske stroke, po njegovi zaslugi sta se konservatorstvo in restavratorstvo uveljavili kot enakovredna sogovornika v procesu ohranjanja kulturne dediščine.

Njegova je zamisel o publikaciji RES, ki vsako leto predstavlja strokovne dosežke domačih in tujih strokovnjakov, v okviru publicistike Restavratorskega centra pa je začel izdajati tudi drugo strokovno literaturo. Pod vodstvom Korošca je Restavratorski center opravil številne konservatorske-restavratorske posege na kulturni dediščini v vsej Sloveniji. Korošec je sodeloval tudi pri ustanovitvi visokošolskega študija konservatorstva-restavratorstva pri nas.

Društvo restavratorjev Slovenije je podelilo tudi štiri priznanja. Janja Slabe je priznanje Mirka Šubica prejela za izjemno kakovostno konserviranje-restavriranje porcelana za razstavo Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Ana Motnikar pa je priznanje prejela za izjemen prispevek pri organizaciji Strokovnega srečanja konservatorjev-restavratorjev in za uredniško delo pri publikaciji Konservator-restavrator v letih 2010-2014.

Nuško Dolenc Kambič je društvo nagradilo za izjemno uspešno zasnovo in izvedbo konserviranja-restavriranja kipov baročne kalvarije iz Šmarja pri Jelšah ter izdelavo in postavitev kopij na izvirni lokaciji. Priznanje je prejela tudi ekipa Restavratorskega centra ZVKDS za koordinacijo in izvedbo konservatorsko-restavratorskega dela v sklopu celovite prenove Narodnega doma - Narodne galerije v Ljubljani.

Častno članstvo Društva restavratorjev Slovenije je prejel Viktor Povše za dosežke na področju konservatorstva-restavratorstva in za prispevek k stroki.