Pročelje je okrašeno s tradicionalnimi kamnoseškimi detajli, iz povprečja tradicionalne lokalne vaške stavbne tipike pa izstopajo okna v pritličju, ki so zaščitena z diagonalnimi kovanimi mrežami. Foto: RTV SLO
Pročelje je okrašeno s tradicionalnimi kamnoseškimi detajli, iz povprečja tradicionalne lokalne vaške stavbne tipike pa izstopajo okna v pritličju, ki so zaščitena z diagonalnimi kovanimi mrežami. Foto: RTV SLO
Nad vhodom, ki ga zapirajo lepa lesena vrata, sta vklesani inicialki AP in letnica 1804. Stavbo so verjetno zgradili na starejših osnovah.
Nad vhodom, ki ga zapirajo lepa lesena vrata, sta vklesani inicialki AP in letnica 1804. Stavbo so verjetno zgradili na starejših osnovah. Foto: RTV SLO
Senožeče, Jančarjeva hiša
Z Jančarjevo hišo so porušili tudi sosednjo, nekdanjo kinodvorano, za kar niso imeli dovoljenja. Zavod za varovanje kulturne dediščine že napoveduje prijavo inšpektorjem. Foto: RTV SLO

Z Jančarjevo hišo so porušili tudi sosednjo stavbo, nekdanjo kinodvorano, za katero rušenje ni bilo predvideno. Dovoljenje za rušenje je na začetku oktobra lani dalo ministrstvo za kulturo na prošnjo koprske škofije oziroma župnije Senožeče.
Če bi Jančarjevo domačijo z začetka 19. stoletja obnovili, bi bila domačinom v ponos, tako pa je obdana z varovalno ograjo zadnje leto stala sredi Senožeč, se rušila sama vase in ogrožala mimoidoče, je za Slovensko kroniko poročala Erika P. Ladika. Cerkev, ki je lastnica stavbe, je ni mogla obnoviti, saj za to ni imela zadostnih sredstev. Gradbeni inšpektor je zato odredil, da jo je treba porušiti, ministrstvo za kulturo pa je dalo soglasje. Vse vredne stvari so iz Jančarjeve hiše pred rušenjem shranili na varno.
Kot je predvidel načrt, so ohranili pročelje s kamnitimi jertami ter oboki. Lastnica objekta župnija Senožeče se je odločila oboke ohraniti, ker bi bili lahko koristni v primeru morebitne obnove, ohranitev pročelja pa je zahteval Zavod za varstvo kulturne dediščine iz Nove Gorice.
Po besedah duhovnika Pavla Kodelja bodo na vrh ohranjenega pročelja namestili opeko, ga zafugirali, spomladi pa ob njem posejali travo in zasadili drevesa. Kot pravi, je zdaj veliko lepše. Prebivalci, ki so v Senožečah od malega, so bili že pred rušenjem razdvojeni, marsikdo ni najbolj navdušen, saj jih na hišo vežejo spomini.
Občina zavrnila ponujen prevzem
Župnija oziroma škofija je z namenom rešitve Jančarjeve domačije to brezplačno ponudila občini Divača, ki pa se lani za prevzem ni odločila. Takratni župan Drago Božac je odločitev pojasnil z besedami, da občina nima denarja za obnovo (le utrditev zidov bi stala najmanj 60.000), obenem pa niso želeli prevzeti odgovornosti za varnost ljudi in zaščito premoženja.