Fragment rimskega mozaika je po ocenah strokovnjakov nastal v 4. stoletju. Foto: EPA
Fragment rimskega mozaika je po ocenah strokovnjakov nastal v 4. stoletju. Foto: EPA
Mozaik
Ohranjeni fragment talnega mozaika je dolg 26 metrov. Foto: EPA
Mozaik
Na mozaiku so upodobljene dirke s kočijami na hipodromu, ki so edinstvena tovrstna upodobitev na Cipru. Foto: EPA

Ohranjeni fragment mozaika, ki ga stroka postavlja v 4. stoletje, se pravi stoletje, konec katerega je ob razkolu imperija na zahodni in vzhodni del Ciper ostal pod zadnjim, je dolg 26 metrov, ciprske medije povzema Art Newspaper.


"Gre za izredno pomembno najdbo, tako zaradi same tehnike kot upodobljene teme,"
je o najdbi dejala direktorica Oddelka za antikvitete Marina Ieronymidou. "Na Cipru je edinstvena, saj nam prisotnost talnega mozaika v odročnem območju v notranjosti otoka prinaša pomembne informacije o tedanjem času in dopolnjuje naše vedenje o talnih mozaikih na otoku," je še dejala. Arheologi domnevajo, da je mozaik prekrival tla vile premožnega otočana.

Kot besede Marine Ieronymidou povzema Cyprus Mail, bodo izkopavanja nadaljevali, saj so naleteli na več sledi, ki namigujejo, da območje skriva še vrsto drugih najdb. "Nadaljevali bomo izkopavanja in upamo, da bo območje sčasoma dostopno za javnost," je dejala in dodala, da bo dotlej najdišče ustrezno zaščiteno.

Mozaik s Herkulovimi deli
Dve stoletji starejši je mozaik, ki so ga julija odkrili med deli na kanalizacijskem sistemu v mestu Larnaka. Tamkajšnji fragment mozaika je malo manjši, in sicer meri 20 metrov, verjetno pa je krasil tla antičnih term. Drobni kamenčki sestavljajo podobe Herkulovih del, 12 junaških podvigov tega mitološkega polboga, ki jih je opravljal kot pokoro, ker je kralju Evristeju zaradi začasne neprištevnosti (to je nad Herkula poslala boginja Hera) ubil njegovo ženo in otroke.

"Na takšna odkritja naletimo enkrat na sto let," je dejal Giorgos Philotheo iz tamkajšnje službe za arheološko dediščino. Najdbe iz rimske antike so na območju Larnake redke, saj je bilo antično mesto Kition povsem porušeno v potresu v 4. stoletju. Na njegovih ostankih pa je pozneje zrastlo moderno mesto. Ker je arheoloških najdb malo, je nedavno odkriti mozaik toliko lepše presenečenje. Za mozaik je že rezervirana soba v mestnem muzeju, saj je stroka prepričana, da ga lahko na ta način najbolje hrani pred škodljivimi vplivi okolja.