Svetniki so v razpravi sicer izrazili pomisleke glede Jurijeve politične angažiranosti in izkušenj z vodenjem muzejev. Foto: BoBo
Svetniki so v razpravi sicer izrazili pomisleke glede Jurijeve politične angažiranosti in izkušenj z vodenjem muzejev. Foto: BoBo

V razpravi so sicer izrazili pomisleke glede Jurijeve politične angažiranosti in izkušenj z vodenjem muzejev. Poleg Jurija je svet javnega zavoda izmed štirih prijav podprl še Flavia Bonina, ki je muzej začasno vodil od novembra, ko se je iztekel mandat prejšnji direktorici Martini Gamboz. Po prvem razpisu je namreč občinski svet septembra zavrnil kandidaturo nekdanje ministrice Andreje Rihter.
Glede očitkov v povezavi s strokovnostjo je Juri pojasnil, da je po izobrazbi geograf in italijanist, ter dodal, da "geografija ni tako oddaljena od pomorstva". Spomnil je še, da je deset let delal kot pedagog, kot diplomat pa je pridobil tudi izkušnje pri vodenju večjih kolektivov. Na pomisleke o njegovi politični angažiranosti pa je dejal, da ni politik. "Na zadnjih volitvah smo kot stranka izginili." Juri sicer v koprskem občinskem svetu predstavlja stranko Zares.
Na območju Kampolina predvidenih 42 novih stanovanj
Svetniki so na seji razpisali tudi naknadni referendum o uveljavitvi odloka o občinskem posebnem prostorskem načrtu Kampolin terase, ki bo 24. marca potekal na območju celotne občine. Odlok o prostorskem načrtu območja Kampolina, ki predvideva pozidavo in ureditev istoimenske hudourniške grape, je svet piranske občine brez glasu proti sprejel že novembra lani. Na območju, ki je v večinski lasti občine, lastnik tretjine zemljišča pa projektno podjetje DIB3, je predvidenih približno 42 novih stanovanj in 125 parkirnih mest.
V Civilni iniciativi za zeleni Kampolin so nato zbrali potrebne podpise za razpis občinskega referenduma o prostorskem načrtu, zadnji pogovori med vodstvom občine in predstavniki civilne iniciative, da bi se izognili referendumu, pa so februarja padli v vodo.
Župan Peter Bossman je civilni iniciativi predlagal kompromis, po katerem bi uveljavili štirimesečni moratorij in v tem času poskušali izboljšati predlog projekta. Ker kompromis ni bil dosežen in so dani zakonski pogoji za razpis referenduma, pa so bili, kot je še pojasnil, svetniki pred dejstvom, da referendum razpišejo. Župan še vedno verjame, da je projekt dober in da bodo z njim končno uredili omenjeno območje. Da bi se izognili naknadnemu referendumu in stroškom za njegovo izvedbo, so v civilni iniciativi pred sejo občinske svetnike pozvali, naj odlok razveljavijo.