Drugo
Narodni dom
Stavba Narodnega doma je kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino. Foto: Radio Slovenija/Jože Žura
Narodni dom
Novomeška stavba je kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino. Foto: Radio Slovenija/Jože Žura
Narodni dom
Uporabniki Narodnega doma iščejo nadomestne prostore, v katerih bi lahko ustvarjali, vendar pa jih ne morejo najti v tako kratkem času in brez pomoči. Foto: Radio Slovenija/Jože Žura

Dodaj v

Ponoven poskus deložacije ustvarjalcev iz novomeškega Narodnega doma

Likovniki vztrajajo
28. junij 2018 ob 13:49,
zadnji poseg: 28. junij 2018 ob 15:42
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Peščici novomeških alternativnih ustvarjalcev, ki zadnjih 13 let delujejo v Narodnem domu, novomeška občina pa bi jih rada izselila in omenjeno stavbo v njeni lasti prenovila, so za danes ob 11. uri spet napovedali deložacijo.

Ustvarjalci oziroma tisti med njimi, ki so še tam ostali, vztrajajo na svojem mestu.

Približno deset jih vztraja
Pred Narodnim domom in v njem se ni ob napovedani uri zgodilo nič. Približno deset umetnikov se je v zgradbi zabarikadiralo in namerava tam, kot pri prejšnjih poskusih izselitev, vztrajati.

Predstavnik likovnikov, ki so svoje prostore našli v Narodnem oz. Sokolskem domu, Sebastjan Šeremet je povedal, da so obvestilo o deložaciji dobili zgolj zataknjeno za vrata, bilo pa je naslovljeno na društvo, ki ga več ni oziroma je že izbrisano iz registra.

Iščejo nadomestne prostore
Na deložacijsko obvestilo so občini, sodišču in izvršitelju pisno odgovorili. V njem so zapisali, da iz Narodnega doma mečejo "Društvo za kulturno osveščanje, ki ne obstaja več", in da pristojni o deložaciji niso obvestili preostalih uporabnikov te zgradbe.

Uporabniki Narodnega doma iščejo nadomestne prostore, v katerih bi lahko ustvarjali, vendar pa jih ne morejo najti v tako kratkem času in brez pomoči.

"Narodni dom ne pripada kapitalističnim pridobitnikom"
"Ne gremo pa ven, ne na tak način in ne s takim ravnanjem. Svoje stvari moramo pač obvarovati,"
je poudaril Šeremet. Dodal je, da bi Narodni dom takoj zapustili ob zavezi občine, da jim bo po prenovi prostore vrnila v brezplačni najem.

Eden izmed uporabnikov Narodnega doma je ob poskusu izselitve povedal, da so "denar za Narodni dom zbrali Novomeščani in zato pripada Novomeščanom, in ne nekakšnim kapitalističnim pridobitnikom".

Po neuradnih informacijah naj bi pristojni današnjo izselitev odpovedali.

Januarja ostali brez vode in elektrike
Uporabniki Narodnega doma so po pravnomočnosti sodbe glede izročitve nepremičnin občini januarja ostali brez vode in elektrike, na novomeški občini pa so takrat napovedali, da se bodo k prisili pri njihovi izselitvi pred delno sanacijo stavbe zatekli le, če ne bodo dosegli dogovora.

Z novomeške občine so javili, da bi morali likovniki, zbrani pod imenom Avtonomna kulturna cona (AKC) Sokolc, v skladu s pravnomočno sodbo Narodni dom izprazniti že decembra lani, omenjena sodba pa Mestni občini Novo mesto ne nalaga plačevanja stroškov, ki nastajajo s protipravno uporabo prostorov.

Objekt za najširši krog novomeških društev
Objekt naj bi po sanaciji namenili zgolj dnevnemu delovanju in ga želijo nameniti kar najširšemu krogu novomeških društev in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo, zdajšnji uporabniki pa bodo imeli v okviru zakonskih določil možnost, da pod enakimi pogoji pridobijo pravico do uporabe prostorov, so še zapisali.

Novomeška občina, ki je predlani nameravala delno sanirati novomeški dokaj zapostavljeni Narodni dom, se je sicer po neuspešnem poskusu, da bi preselila tam gostujoče likovnike, obrnila na sodišče. To je tožbi za izpraznitev in izročitev nepremičnin decembra lani ugodilo. Na občini, kjer imajo za omenjeno sanacijo pripravljeno 125.000 evrov občinskega denarja, so želeli sanacijo začeti spomladi.

Desetletja propada, obljube prenove
Novomeški Narodni dom, prvi takšne vrste na Slovenskem, je temeljni kamen dobil leta 1873, zdaj pa že več desetletij propada. Več občinskih vodstev je obljubilo njegovo prenovo, območni zavod za varstvo kulturne dediščine je izdelal konservatorski program, predlani je nato zastal poskus delne stavbne sanacije.

Novomeška stavba je kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino.

N. Š., foto: Jože Žura, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Kenzu
# 28.06.2018 ob 14:33
Poglejte, oni živijo in ustvarjajo v prostorih za katere ne plačujejo 0, medtem ko drugi novomeščani plačujejo najemnino in druge stroške za najem prostorov? Kako si nekdo prilasti prostor?
paver
# 28.06.2018 ob 14:22
Če bi to bila družina bi jih že zdavnaj izselili.
Joe Malkovich
# 28.06.2018 ob 14:53
S policijo ven vrečt. Tole zasedanje tujih stavb mi gre na živce.
lahk
# 28.06.2018 ob 14:28
Kazni jim dajte, za vsak dan, ko ne zapustijo prostorov, ki NISO njihovi! Vi novinarji pa nehajte delati senzacije.
gospod iskreni
# 28.06.2018 ob 14:04
Noro, obcina bi obnovila pa so nekateri proti. Se nadomestno lokacijo bi dobili.
Krtomir
# 28.06.2018 ob 14:30
Takoj vreč ven in iztstavit račun za uporabnino za pretekli čas.
Mimobeznik
# 28.06.2018 ob 14:55
Ne vem, zakaj svojih hiš ne zasedejo za likovne namene.
zamudnik
# 28.06.2018 ob 15:11
Eden izmed uporabnikov Narodnega doma je ob poskusu izselitve povedal, da so "denar za Narodni dom zbrali Novomeščani in zato pripada Novomeščanom

Referendum, pa naj Novomeščani odločijo.
vnk
# 28.06.2018 ob 17:02
Eden izmed uporabnikov Narodnega doma je ob poskusu izselitve povedal, da so "denar za Narodni dom zbrali Novomeščani in zato pripada Novomeščanom, in ne nekakšnim kapitalističnim pridobitnikom".

Oprostite, ampak kar vi izvajate je privatizacija javne lastnine za lastno korist, ker ste si zadevo prisvojili brez nekega javnega konsenza. Taki so mi smešni, govorijo o skupnosti, delajo pa za svojo rit. Vsekakor ne v mojem imenu.
demontaža
# 28.06.2018 ob 16:28
Včeraj na dan policije so se hvalili o svojih uspehih. Hahaha. Niti nekaj luftarjev, na podlagi sodbe ne morejo izseliti. Nasvet županu Novega Mesta. Na trgu se da najeti nekaj mišičnjakov, ki pa morajo seveda seveda samo dobesedno izvršiti sodbo sodišča in zrušiti barikade in zatreti fizične upore luftarjev.
Bivši uporabnik
# 28.06.2018 ob 15:54
Alternativni ustvarjalci?
884
# 29.06.2018 ob 09:54
To si lahko privoščijo zaradi podpore politčne levice, ki komaj čaka, da bi pred volitvami izkoristila kak incident s temi "umetniki".
galoper
# 28.06.2018 ob 20:00
Vsak obrtnik ali podjetnik si mora sam priskrbeti poslovne prostore.
RenatoP
# 28.06.2018 ob 19:42
Raus
Celt
# 29.06.2018 ob 06:01
... je ob poskusu izselitve povedal, da so "denar za Narodni dom zbrali Novomeščani in zato pripada Novomeščanom, in ne nekakšnim kapitalističnim pridobitnikom".

Ne samo politiki, tudi nekateri drugi so izgubljeni v svojem stiku z realnostjo.
Eska
# 29.06.2018 ob 20:57
Najemnine in obratovanja niso plačali in odpoved gostoljubja je posledica.
hehet
# 29.06.2018 ob 09:53
ustvarjalcev
pedalski
# 28.06.2018 ob 21:23
samo obrtnik in podjetnik ima od tega profit
Kazalo