Oliver Sacks je pisal vse do konca, saj je želel zapisati čim več svojih dognanj za nove rodove. Foto: Facebook
Oliver Sacks je pisal vse do konca, saj je želel zapisati čim več svojih dognanj za nove rodove. Foto: Facebook

Proslavljeni strokovnjak, ki je znal o zelo strokovnih temah pisati zelo poljudno, je februarja spregovoril o svojem boju z rakom in takrat dejal, da se sooča z umiranjem, saj so mu zdravniki napovedali le še nekaj mesecev življenja. Novico o smrti je za New York Times potrdila njegova asistentka Kate Edgar, ki je ob tem dodala, da je pisal vse do zadnjega. Novica o njegovi smrti odmeva tako med zdravniškimi kot pisateljskimi kolegi, ki so polni hvale o njegovi predanosti medicini.

Kot pisatelj je dosegel preboj s knjigo Prebujanja (Awakenings), v kateri je opisal zgodbe skupine bolnikov, ki jih je obudil nazaj v življenje, potem ko so zaradi bolezni več let preživeli v "zamrznjenem stanju," piše BBC. Filmska različica knjige, v kateri sta zaigrala Robert De Niro in Robin Williams, je bila leta 1991 nominirana za oskarja v treh kategorijah, tudi za najboljši film.

V knjigi Mož, ki je imel ženo za klobuk pa je na zelo priljuden in empatičen način orisal zgodbe o ljudeh s poškodbo možganov, nevrološkimi in nevropsihološkimi motnjami, od avtizma, epilepsije do alzheimerjeve bolezni. Knjiga je svetovna uspešnica, prevedli so jo v številne tuje jezike in po njej posneli tudi film in opero.

Sacks se je rodil v Londonu, po diplomi na Oxfordu pa se je leta 1966 preselil v New York, kjer je živel vse odtlej. Poleg naštetih se je podpisal tudi pod več drugih del o nenavadnih zdravstvenih stanjih, bil pa je tudi profesor nevrologije na newyorški šoli za medicino.