Zdravko Papič 1953-2013. Foto: MMC RTV SLO
Zdravko Papič 1953-2013. Foto: MMC RTV SLO
Lipov list
Le kdo ne pozna lipovega lista? Foto: Youtube

Oblikoval je tudi celostno podobo revije Mladina in knjigo Deset dni vojne za Slovenijo. Med njegove dosežke sodijo še oblikovanje knjige Slovenska pomlad, fotomonografije Toneta Stojka in naslovnice knjige Blaža Ogorevca Tropska melanholija.

Kot profesor je deloval na oddelku za oblikovanje na ALUO-ju, za dosežke na področju oblikovanja vizualnih komunikacij pa je leta 1996 prejel nagrado Prešernovega sklada.

"Naš sodelavec, prijatelj, profesor ilustracije, ki je bil neizmerno predan delu s študenti, izr. prof. Zdravko Papič, je kljub neomajni volji do življenja danes ponoči borbo izgubil," so zapisali na spletni strani akademije.

Lipov list "premagal" klas, sončnico in nagelj
Marketinška akcija z lipovim listom, ki jo je v 80. letih prejšnjega stoletja zasnoval tedanji TOZD Studio marketing ČGP Delo, je bila sprva zasnovana izključno za potrebe turizma, a je z lipovim listom kot simbolom slovenstva in sloganom sprožila nepričakovan širši odziv. Lipov list je kot najprepoznavnejši slovenski simbol tedaj "premagal" klas, sončnico in nagelj.

Celoten logotip Slovenije z rumeno barvo in na osnovi Papičevih ilustracij sta pri istem studiu izdelala Egon in Jani Bavčer. Tako je bila nova podoba Slovenije prvič javno predstavljena maja 1984.

TV Slovenija je pred kratkim predvajala dokumentarni film Urše Menart Nekoč je bila dežela pridnih; poudarek v filmu je prav na tržništvu, ki se je v tistem času v Sloveniji razvil prvi v Jugoslaviji in je napovedoval tako obrat k tržnemu gospodarstvu kot narodno osamosvajanje.