Makbul Fida Husain je pet let živel v izgnanstvu, potem ko se je na njegovo delo usul srd hindujskih skupin. Foto: EPA
Makbul Fida Husain je pet let živel v izgnanstvu, potem ko se je na njegovo delo usul srd hindujskih skupin. Foto: EPA
Maqbool Fida Husain
Zaradi domnevne nespodobnosti upodobljenih golih boginj so fanatiki napadli njegovo hišo in razstavo, kar je bila za umetnika kaplja čez rob. Foto: EPA
Pokojnemu slikarju se je umetnik Sudaršan Patnaik poklonil s takšno peščeno skulpturo. Foto: EPA

Husain je bil najbolj cenjen, a obenem tudi najbolj kontroverzen slikar Indije, za njegova dela pa so zbiratelji odštevali milijone dolarjev. Na domačih tleh je razburjal zlasti z akti hindujskih boginj, zaradi česar je bil večkrat obtožen nespodobnosti. Indijo, kjer njegova umetnost pogosto ni bila razumljena in celo preganjana, je zapustil leta 2006 in lani prevzel katarsko državljanstvo.
'Uporni' umetnik, ki so ga pogosto imenovali 'Picasso Indije' je s svojim delo vplival na generacije umetnikov v državi. prepoznaven je bil že s svojo pojavo, z dolgimi belimi lasmi, družabnih dogodkov pa se je udeleževal kar bos.

"Husain se ni nikoli postaral. Ohranil je svojo energijo, smisel za humor in ustvaril neverjetno obsežen opus. Bil je nemiren in - kot je pripovedoval - ni imel spalnice, da bi lahko legel k počitku. Bil je nomad, Rom," je po poročanju BBC-ja o umrlem prijatelju povedal prav tako eden vodilnih indijski umetnikov Anjolie Ela Menon.
Husain naj bi slikal celo dva tedna pred smrtjo. "Slikati je znal kjer koli - na ulicah, v studiu. Bil je barvit, agilen tako v duhu kot telesu. Bil je hiter mislec in prav takšen slikar. Nikoli še nisem videl nikogar, ki bi tako hitro slikal," se ga spominja likovni kritik S. Kalidas. Umetnik je posnel tudi dva bollywoodska filma, ki pa sta oba pogorela na filmskih lestvicah.
Razburjenje ob Materi Indiji
Husainovo kariero so pogosto spremljali nemiri, saj njegova dela niso bila vedno toplo sprejeta, ravno nasprotno. Njegove razstave so napadale hindujske skupine, leta 2006 pa se je javno opravičil za sliko Mati Indija, na kateri je naslikal klečeči ženski akt, ki posnema obliko indijskega ozemlja.
Indijsko vrhovno sodišče je leta 2008 zavrnilo kriminalno preiskavo proti Husainu, saj njegovih slik ni razumelo kot opolzkih, ampak je po njihovi oceni golota redna spremljevalka v ikonografiji indijske umetnosti.