Videoposnetek, ki ga je objavila Islamska država, je potrdil strahove, da so ostanki več kot tri tisoč let starega asirskega mesta popolnoma uničeni. Foto: EPA
Videoposnetek, ki ga je objavila Islamska država, je potrdil strahove, da so ostanki več kot tri tisoč let starega asirskega mesta popolnoma uničeni. Foto: EPA
Nimrud
Asirsko mesto Nimrud je nastalo v 13. stoletju pr. n. št. Foto: Reuters
Nimrud
Na Unescu so uničujoče pustošenje pripadnikov IS-ja v Nimrudu že marca označili za vojni zločin. Foto: Reuters

O uničenju Nimruda, ki leži približno 30 kilometrov jugovzhodno od Mosula, so sicer iraške oblasti poročale že na začetku marca, vendar pa tedaj še niso mogli oceniti stopnje uničenja. V posnetku je razvidno, da so se džihadisti IS-ja na ohranjene spomenike - gre predvsem za monumentalno plastiko - najprej spravili z buldožerji, udarnimi kladivi in brusilniki, s pomočjo razstreliva pa velik del asirskih ostankov praktično zravnali s tlemi.
Najdragocenejše arheološke ostanke Nimruda, ki je bil ustanovljen v 13. stoletju pr. n. št., sicer hranijo v različnih svetovnih muzejih. Glavnina je porazdeljena po muzejih v Mosulu (kjer je sicer IS prav tako že pustošil), Bagdadu, Parizu in Londonu, in situ pa so se stoletja ohranili monumentalni frizi in kipi. Med zadnjimi so znameniti t. i. lamassu, skulpture mitološkega mezopotamskega bitja, hibrida krilatega bika ali leva s človeško glavo.
Nimrud je le eno izmed pomembnih arheoloških najdišč, po katerih je Islamska država pustošila, da bi uničila spomenike, ki predstavljajo politeistične idole. "Kadar koli se nam ponudi priložnost, da ostranimo znake malikovanja in širimo monoteizem, bomo to tudi storili," po poročanju Guardiana na koncu posnetka pove eden izmed pripadnikov IS-ja.
Na območju, ki ga v Iraku obvladuje Islamska država, je po navedbah BBC-ja skoraj 1.800 od skupno 12.000 registriranih iraških arheoloških najdišč.
Na Unescu pustošenje označili za vojni zločin
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je že ob prvih vesteh o pustošenju po Nimrudu dejanje označila za vojni zločin. "Ne moremo biti tiho. Namerno uničevanje kulturne dediščine je vojni zločin. Pozivam vse politične in verske voditelje na območju, da se oglasijo in opozorijo vse, da ni absolutno nobene politične ali verske upravičenosti za uničevanje kulturne dediščine človeštva," je dejala in pozvala k preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča.
Pripadniki IS-ja so se z buldožerji spravili tudi na pod okriljem Unesca zaščiteno dediščino Hatre, na tisočletja stare ostanke muzeja v Mosulu ter uničili skoraj 113 tisoč rokopisov in knjig v hrambi mosulske knjižnice.