Za uvod letošnjega Zmaja bo nastopila najbolj znana romska raperska zasedba z Balkana Shutka Roma Rap. Prvi album je zasedba izdala leta 2010. Lani je skupina med drugim nastopila na Drugi godbi in Szigetu. Foto: Festival Zmaj 'ma mlade
Za uvod letošnjega Zmaja bo nastopila najbolj znana romska raperska zasedba z Balkana Shutka Roma Rap. Prvi album je zasedba izdala leta 2010. Lani je skupina med drugim nastopila na Drugi godbi in Szigetu. Foto: Festival Zmaj 'ma mlade
Jani Kovačič in Ana Pupedan bodo oder zavzeli v sredo, 20. avgusta. Foto: Festival Zmaj 'ma mlade

"Letos praznujemo in smo praznični vsak dan, zato vse vabimo, da praznujejo z nami," pravi ena od organizatork festivala Manja JČ Vesel in ob tem dodaja, da držijo pesti predvsem za vreme, ki ga je letošnje poletje zagodlo že številnim prireditvam. Program začenja današnji koncert makedonske zasedbe Shutka Roma Rap, ki bo na osrednjem Titovem trgu, če pa bodo dežne kaplje vendarle prehude, se dogajanje seli v Mladinski center Postojna.

To bo rezervno prizorišče tudi za dogodke v prihodnjih dneh. Dogajanje v sredo se bo po slikarski delavnici, predstavitvi meditacije, plesni delavnici in razstavi s športno-ustvarjalnega poletja zvečer stopnjevalo z nastopom Janija Kovačiča ob spremljavi Ane Pupedan. Do konca tedna se bodo med drugim zvrstile številne delavnice, predstave (v četrtek nastopa Boštjan Gorenc s predstavo 50 odtenkov njive) in seveda koncerti.

Za vsak glasbeni okus
"Letos, ko je 18. rojstni dan, smo si "privoščili" skupine, ki so bili največje uspešnice na dozdajšnjih festivalih. Prvi konec tedna bo tako z nami Zablujena generacija, zadnji pa Zmelkoow, ki bodo igrali same hite," je pojasnila Veselova. Na odru se bodo do 31. avgusta med drugim zvrstili tudi Balkan Boysi, Jimmy Barka Experience, Mirko & Breakbeat Brass Band, The Stroj, Hex in ansambel Venera, ki bo praznovala 50. obletnico delovanja.

Poskrbeli so tudi za različne športne dejavnosti, tako bo potekal turnir v odbojki na mivki, inline hokeju in malem nogometu, obiskovalci pa se bodo lahko nasmejali tudi na večeru stand-up komedije in občudovali ognjene zublje v ognjenem spektaklu. "Pripravili smo pester program za vse, najmlajše do najstarejših. V ponedeljek, 25. avgusta, bo recimo po celi Postojni potekal slackline, zvečer pa bo na osrednjem trgu še tekmovanje," je dodala Veselova.

Od konca tedna do celega meseca dogajanja
Festival, katerega glavni namen je bilo oživiti dogajanje v Postojni, je najprej potekal en konec tedna, potem en teden, potem celo en mesec, zadnja leta pa je zaradi krize program skrčen na dva tedna.