Muzej novejše zgodovine Celje je bil ustanovljen leta 1963 v stavbi nekdanjega celjskega magistrata v središču mesta. Foto: RTV SLO
Muzej novejše zgodovine Celje je bil ustanovljen leta 1963 v stavbi nekdanjega celjskega magistrata v središču mesta. Foto: RTV SLO

Če ostanemo pri številkah - v letu 2014 je muzej skupno pripravil 24 razstavnih projektov, v muzejski hiši si jih je ogledalo 24.530, zunaj muzeja pa skoraj 24.000 obiskovalcev.

Lani so pripravili dve avtorski razstavi - razstavo Gool - zbirka nogometnih dresov, avtorja Sebastjana Webra, ki je sledila vročici svetovnega nogometnega prvenstva, ter razstavo Srčni pozdrav iz bojniga polja - Prva svetovna vojna in njen odmev na Celjskem avtorjev Toneta Kregarja in Marije Počivavšek.

Dve desetletji otroškega muzeja
V preteklem letu so večjo pozornost namenili otroškemu muzeju, ki letos praznuje 20. obletnico. Po oceni direktorice Muzeja novejše zgodovine Celje Tanje Roženbergar je velik dosežek nova stalna razstava Brlog igrač, s katero so nadgradili koncept otroškega muzeja Hermanov brlog, ki ga je lani obiskalo skoraj 2.000 ljudi.

Ob prenovi tega muzeja so opredelili tudi njegovo novo poslanstvo, ki se usmerja na socialno področje dela in otrokove pravice. Na to poslanstvo sta se navezovali dve občasni razstavi - Radovedni prstki in Punčke iz cunj.

Zapolnjevanje praznine v starem mestnem jedru
Med novimi projekti velja izpostaviti še projekt Odprti depoji, s katerim z muzejskimi zbirkami zapolnjujejo prazne lokale v starem mestnem jedru v Celju. Lani pa so prenovili še stekleni atelje Josipa Pelikana in ga ponovno odprli konec leta. Po besedah direktorice muzeja je bila lani podana pobuda za odkup t. i. električnega fotografskega ateljeja Pelikanove hčere Božene, vendar muzej za to žal ni pridobil sredstev.