Palača Belgramoni Tacco, v kateri je Pokrajinski muzej Koper, je bila zgrajena v 17. stoletju in je ena najlepših baročno-manierističnih palač v tem mestu.  Virtualni muzej je sofinanciral projekt Openmuseums v sklopu Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Foto: Pokrajinski muzej Koper
Palača Belgramoni Tacco, v kateri je Pokrajinski muzej Koper, je bila zgrajena v 17. stoletju in je ena najlepših baročno-manierističnih palač v tem mestu. Virtualni muzej je sofinanciral projekt Openmuseums v sklopu Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Foto: Pokrajinski muzej Koper
Luka Juri
"Sferične fotografije smo izdelali iz več posamičnih fotografij s posebnim objektivom. Ta ustvari zelo širokokotno fotografijo. Več teh fotografij smo nato združili in pritrdili na tridimenzionalno sfero," je na novinarski konferenci povedal direktor Pokrajinskega muzeja v Kopru Luka Juri. Foto: BoBo

Direktor Luka Juri je povedal, da od danes Pokrajinski muzej Koper ponuja možnost virtualnega ogleda s sferično fotografijo v tridimenzionalni tehnologiji. Virtualni muzej spreminja meje dostopnosti kulturne dediščine in pomeni okno v notranjost palače Belgramoni Tacco, kjer je sedež muzeja in več muzejskih zbirk.

V virtualni muzej lahko vstopite prek te povezave.


Od muzejske orožarne do glasbene zbirke

Pri posamičnih predmetih iz zbirk v palači je mogoče dobiti informacije o izbranem predmetu, na voljo pa je tudi avdiovodnik. Obiskovalci si lahko prek spleta virtualno ogledajo celotno palačo Belgramoni Tacco in vse v njej razstavljene zbirke.

Med njimi so muzejska orožarna, umetnostnozgodovinske zbirke, renesančna zbirka, zbirka Poznogotska umetnost in glagolska kultura na podeželju, glasbena zbirka Musica Aeterna Est in prazgodovinska arheološka stalna razstava Skozi spiralo časa.

Rezultat programa čezmejnega sodelovanja
Popolno izkušnjo navidezne resničnosti so v muzeju omogočili s tehnologijo Google Cardboard in z očali 3D. Delovanje virtualnega muzeja so prikazali na novinarski konferenci, ob tem pa so pokazali tudi, na kakšen način je bil muzej narejen in katere tehnologije so uporabili pri izdelavi.

"Sferične fotografije smo izdelali iz več posamičnih fotografij s posebnim objektivom. Ta ustvari zelo širokokotno fotografijo. Več teh fotografij smo nato združili in pritrdili na tridimenzionalno sfero," je povedal Juri. "Uporabnik se znajde v sredini te sfere in ko se obrača, ima občutek, da se premika po prostoru. Če je sfera tridimenzionalna, potem tudi vse predmete na sliki vidi tridemenzionalno," je še pojasnil direktor muzeja.

Virtualni muzej je sofinanciral projekt Openmuseums v sklopu Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013.