Drugo
(9)
V spomin pesniku Francetu Prešernu je bil spomenik slovesno odkrit 10. septembra 1905. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na velik odpor in kritike med likovnimi poznavalci in v cerkvenih krogih, ker je nad pesnikovo glavo razgaljena muza. Ljubljanski nadškof Anton Bonaventura Jeglič je spisal protestno pismo tedanjemu županu Ivanu Hribarju in zahteval, da se kip umakne izpred cerkve. Foto: MMC RTV SLO
Deček, ki lula, je visok le 30 centimetrov, preoblačijo pa ga precej pogosto. Legenda pravi, da je deček spomin na vojvodovega sina, ki so ga v 12. stoletju ujeli med uriniranjem ob devesu sredi bitke. Podoba je bila tako ujeta v bronast kip, ki ponazarja vojaški pogum dežele. Kipec je v začetku 17. stoletja izdelal Jerome Duquesnoy starejši in ga postavil na mesto, kjer stoji danes. Takrat naj bi predstavljal potrebo mesta po sveži pitni vodi.
VIDEO
Prešeren za en dan odet v...

Dodaj v

Prešernovo novo oblačilo (a le za dan)

Projekt v okviru festivala Fabula
21. maj 2010 ob 18:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko so leta 1905 odkrili Prešenov spomenik, je največ zgražanja požela polgola muza nad pesnikovo glavo. Ta ostaja slečena tudi danes, ko so poeta 'zamotali' v črn plašč.

Kip Franceta Prešerna v središču glavnega mesta so namreč za en dan oblekli v posebno tuniko, v kateri bo ostal vse do 23.00. Tuniko ali plašč, na katerem so verzi iz Krsta pri Savici, je na povabilo Študentske založbe, ki je dogodek pripravila v okviru festivala Literature sveta - Fabula 2010, zasnovala oblikovalka in ilustratorka Andreja Brulc.

Mimo administracije ne gre
Tuniko je umetnica začela oblikovati v začetku letošnjega leta; vse črke in napisi pa so ročno delo, pri čemer je izhajala iz tradicij rokodelstva, kot sta kvačkanje in štrikanje. Bolj problematične kot sama izdelava pa so bile težave administrativne narave. Pridobiti so morali namreč dovoljenja ljubljanske mestne občine, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in drugih ustanov.

Dialog med moškim in žensko
Oblačilo krasita dve kitici iz Prešernove najdaljše pesnitve Krst pri Savici. Levo stran je umetnica, ki sicer živi v Londonu, namenila Črtomirjevemu govoru oziroma klicu Bogomili, desno pa Bogomilinemu odgovoru. Dialog si je oblikovalka zamislila kot opis dveh glasov oziroma spiritualne in fizične ljubezni, ki ju je želela povezati tudi s sodobnostjo oziroma z žensko-moško interpretacijo ljubezni.

Črke na oblačilu so narejene v različnih tehnikah, od ročne šablonske izdelave do šivanja, kvačkanja in pletenja. Gre za uporabo tradicionalnih tehnik v kombinaciji z umetniškim eksperimentiranjem, je pojasnila umetnica. Tuniko iz poliamida krasi 140 skvačkanih ali spletenih in 300 zašitih črk. Vseh znakov je po besedah umetnice 560. Po neuradni meritvi je skulptura visoka tri metre, podstavek pa meri še dodatna dva metra.

Najslavnejši oblečen kip(ec)
Oblačenje kipov sicer ni pogosto, če pa se že zgodi, kip ne ostane dolgo v svojih novih oblačilih. Mala morska deklica iz Köbenhavna - ta je sicer zelo pogosta tarča takšnih ali drugačnih vandalskih potegavščin - je bila leta 2004 nekaj časa odeto v burko; kar je bil pravzaprav način izražanja nestrinjanja z (predlagano) vključitvijo Turčije v Evropsko unijo.

V 'samem središču Evropske unije' Bruslju pa stoji slavni deček, ki lula (lahko tudi lulajoči deček ali Manneken Pis, v francoskem jeziku pa mu pravijo petit Julien) in ga ob različnih priložnosti različno oblečejo. Mali mož ima že celo kolekcijo lastnih oblačil, med katerimi ne manjka kakšna božična oprava, če pa je aktualen kakšen športen dogodek, pa ga oblečejo v duhu tega dogodka (na primer nogometni dres).

L. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Dux Ursus
# 22.05.2010 ob 07:45
Francu manka samo še čelada od Darth Vaderja pa bo akcija!
sejnik
# 21.05.2010 ob 23:40
@izo
Julijin relief je samo do pasu. Tisto nad Prešernom pa ni ona
faracajg
# 21.05.2010 ob 23:37
Na zadnji sliki zgleda tale Prešernova tunika kot tič iz katerega gleda Prešernova glava :)

Drgač me pa na prvi pogled spomne na Triglav od OHOjev - sam dve glavi na vsaki strani še manjkata
Golosek
# 21.05.2010 ob 22:17
Študentska založba bi lahko malo manj časa posvečala šokiranju s cunjami, pa malo več lektoriranju svojih nekaterih polpismenih bukel.
1japajade2
# 21.05.2010 ob 22:01
Prešern car, ni kej..
izo
# 21.05.2010 ob 21:58
še juliji ene tange gor drugič..
gibson7
# 21.05.2010 ob 21:04
To je enako, kot metanje granitnih kock v parlament!
listek
# 21.05.2010 ob 18:58
No tega Manekena, ki ščije, belgijci res uštimajo v vse možne oprave... Med drugim je bil oblečen tud v slovensko narodno nošo.
Drugač pa Prešern s to cunjo zgleda precej zlovešče...
LjuticaBogdan
# 21.05.2010 ob 20:03
Nek drugi dan bo Prešeren imel spet drugačno obleko.

Pandorina skrinjica press.
Kazalo