Na uvodnem večeru bodo za glasbo poskrbeli Jani Kovačič in zasedba Ana Pupedan z Besnimi pesmimi. Foto: Hugo Šekoranja
Na uvodnem večeru bodo za glasbo poskrbeli Jani Kovačič in zasedba Ana Pupedan z Besnimi pesmimi. Foto: Hugo Šekoranja
Mlade rime nosijo letos sočen podnaslov "Od šupka do zvezd". Foto: Spletna stran Menze pri koritu

V dvotedenskem dogajanju se bo ob skoraj vsakodnevnem programu zvrstilo mnogo znanih in manj znanih imen pesnikov mlajše generacije. Na uvodnem večeru bodo svoja dela predstavile domače avtorice Nada Kavčič, Laura Repovš in Gaja Naja Rojec, ob njih pa še John Sexton (Irska) in Yolanda Castano (Galicija/Španija). Za glasbo pa bodo poskrbeli Jani Kovačič in zasedba Ana Pupedan z Besnimi pesmimi.

Med nastopajočimi pesniki v prihodnjih dneh -če jih naštejemo le nekaj - najdemo še Nejo Tomšič, Gregorja Podlogarja, Glorijano Veber, Katjo Perat, Andreja Hočevarja … V goste prihajajo še pesniki iz Velike Britanije, Italije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. Med glasbeniki pa se bodo med drugimi zvrstili Irena Tomažin, Miha Ciglar, Ana Kravanja in Samo Kutin, Grrizli Madams, Mono Scarves, Kikiriki, Tomaž Grom, Nina Kodrič in Asja Grauf, Ontervjabbit ter mnogo drugih.

Prispevek za večjo razgibanost festivala
Letošnja izvedba prinaša uvedbo vstopnine za koncerte v okviru festivala, saj kot pravijo organizatorji, sami nimajo dovolj sredstev, vendarle pa se jim zdi pošteno, da se glasbenike, ki bodo zaradi koncerta v Menzi pri koritu vsaj sedem ur, plača vsaj simbolično.

S tem obiskovalci podprejo pesniški festival, ki bi bil brez glasbe še vedno zanimiv, vendar precej manj razgiban. Če želijo prisluhniti zgolj poeziji, bi pa vendarle radi podprli Mlade rime, lahko to storijo z nakupom posebnih, festivalskih priponk.

Odpiranje vrat še neuveljavljenim pesnikom
Kot navajajo pri Celjski Mohorjevi družbi, kjer je leta 2011 izšla knjiga Mlade rime ena, je zamisel za festival dejansko plod dveh španskih študentov, leta 2005 pa so prireditev za svojo vzeli lokalci. Veronika Dintinjana in Dejan Koban sta tako rekoč postala mama in ata projekta, ki se je začel z literarnim večerom v Menzi pri koritu. Namen celotnega projekta pa je še neuveljavljenim pesnikom odpirati vrata v svet poezije; prek predstavitve svojega dela in medsebojnega spoznavanja pa tudi možnost primerjave svojih "rim" z drugimi, tudi uveljavljenimi pesniki.