Drugo
Hostel Celica
Ljubljanski župan Zoran Janković zatrjuje, da bo ne glede na lastništvo v stavbi ostala hotelska dejavnost, objekt pa bo zaščiten. Foto: BoBo
Hostel Celica
Hostel ima 14 let prostore v stavbi nekdanjega vojaškega zapora. Foto: BoBo

Dodaj v

"Prodaja Celice ogroža enega redkih uspešnih projektov samostojne Slovenije"

Kulturni program v iskanju podpore pobude, da se hostel ne proda
3. december 2017 ob 16:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V prostorih ljubljanskega hostla Celica poteka danes vrsta kulturnih dogodkov, s katerim želijo v kulturno-umetniškem društvu (KUD) Sestava poudariti svoje nasprotovanje odločitvi Mestne občine Ljubljana, da stavbo hostla proda.

V iskanju podpore svoji pobudi je KUD Sestava pripravilo javna vodstva po hostlu, pogovorni in pesniški večer, koncert ter projekcijo instalacije Kolektivno srce. Javno vodstvo bo potekalo še ob 17.00, uro zatem pa bo sledil pogovor Filozofska misel in umetniška zamisel. Ob 19.30 se bo začel pesniški večer, ob 21.00 bodo na dogodku Sozvočja sveta nastopile različne glasbene zasedbe, v temnicah Celice pa bo projekcija instalacije Kolektivno srce, ki je bila lani postavljena v Štefanovi katedrali na Dunaju.

"Postopek prodaje ogroža turistično znamenitost"
Ustvarjalci Celice in KUD-a Sestava so MOL pozvali, naj ustavi po njihovem prepričanju sporen postopek prodaje, saj ta ogroža turistično znamenitost, kulturno vrednoto in prostor spomina ter enega redkih svetovno uspešnih projektov samostojne Slovenije.

Kot pravi vodja kulturnega programa v hostlu Janko Rožič, je stavba nekdanjega vojaškega zapora, v katerem je že 14 let nameščen hostel, Ljubljano postavila na svetovni zemljevid mladinskega in kulturnega turizma. Nagrajena je bila s številnimi najvišjimi domačimi in tujimi priznanji, lani pa je bila uvrščena med 10 najbolj prestižnih hostlov v Evropi.

Janković: V stavbi bo ostala hostelska dejavnost
Župan Zoran Janković je sicer že zatrdil, da bo ne glede na lastništvo v stavbi ostala hotelska dejavnost, objekt pa bo zaščiten. Kot pravi, se zaveda, da je hostel svetovna znamenitost. Pogovori glede lastništva Hostla Celica, ki je od lani v 100-odstotni lasti MOL-a, po njegovih trditvah sicer potekajo že dlje časa.

Oglasili so se tudi iz zavoda Šouhostel, dolgoletnega upravljavca Hostla Celica. Želijo si, da hostel "ne le obstane na tej zgodovinski lokaciji, ampak da tudi vzdržuje svoje nastanitvene in umetniške vsebine, ki Celico uvrščajo v sam vrh svetovne ponudbe hostlov". "Vprašanje lastništva je pomembno, saj ni mogoče prav od vsakega lastnika pričakovati razumevanje za dejavnost, ki je več kot le tržna," so dodali v sporočilu za javnost in izpostavili, da je MOL v zadnjih letih naredila veliko za razcvet Ljubljane, ki je pozitivno vplival tudi na delovanje Celice. A tudi hostel je del uspešne ljubljanske in slovenske turistične zgodbe, so spomnili.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
seven7
# 03.12.2017 ob 20:58
Eni res nimate pojma o pojmu.

Celica ne samo, da se pokriva ampak dela dobiček.

Zato pa bi jo rad Janko nekomu prodal. In ta nekdo zagotovo ni bilokdo.
Merlot
# 03.12.2017 ob 21:28
Za nobeno stran ne bi rad nabijal, bom pa povedal, da sem med pohajkovanjem po tujini večkrat naletel na posameznika, ki je dejal, da je že bil pri nas in da je prespal v izredno dobrem hostlu Celica. Nekaj bo na kvaliteti.
Klovn95
# 04.12.2017 ob 03:09
vranek

Povej mi zakaj je treba prodat Celico nekemu novemu lastniku. Napiši mi en dober razlog zakaj je treba vzet zmožnost vodenja tega objekta ljudem kateri so se vsa ta leta trudili da je Celica to kar je danes.

To niso nobene nore ideje, to so dejstva.

Dej spomni se kako smo Adria airways tehnika prodali poljakom. Takrat je 10% višja cena bila bolj pomembna kot delavski prevzem podjetja.
Čez nekaj mesecev delavcem odpovejo kolektivno pogodbo in začenjajo dobiti opomine zaradi 2 minuti prehitrega prihoda v službo.

To so te tvoje "nore" ideje. A ti morem še osvežit spomin v povezavi z Mercatorjem?

Če stvar dela se je ne poskuša popravit oziroma spreminjat.
wax
# 03.12.2017 ob 22:07
Naslov je res senzacionalen..kot da se ni nič zgodilo od samosvojitve do danes razen enega hostla..
los-t
# 04.12.2017 ob 05:42
Če stvar dela in MOL služi, je vzrok samo en, nekdo bi rad posrkal smetano...
Klovn95
# 04.12.2017 ob 01:06
Najprej bi prosil moderatorje da zbrišejo moj prejšnji komentar, ker ga ni objavilo v celoti.

Dnar, dnar, dnar, dnar.. A mamo zadosti dnarja? Ne! Dejmo ga dobit še več.

Zakaj prodati enega izmed najbolj uspešnih hostlov v Evropi ? Zakaj prodat nekaj, kar je nastalo iz nič? Ja zato ker če neki prodaš in potem zgradiš nov objekt dobiš več denarja kot pa iz najemnin. In tisti ki pravite da je MOL podarila lokacijo.. Celica že vrsto let plačuje najemnino, ampak občina očitno premalo denarja dobi ven iz tega.
V Sloveniji tudi če zgradiš nekaj uspešnega iz nič, kadar poteče najemnina je čas za spakirat kufre in it drugam. Dejte se malo zamislit kakšno mentaliteto podpirate.

Tipična slovenska (po zgoraj sodečih komentarjih). Jst nisem še nikdar obiskal Metelkove ampak zdej imam vso pravico trosit laži, ker imam med svojim najljubšim resničnostnim šovom 5 minut časa.

Stvar je enostavna, dejmo se spomnit zgodb kot so Plečnikov stadion, Tobačna itd. Zakaj bi mi ohranjali stavbe stare 100 let, če pa jih lahko enostavno poderemo? Seveda je potem potrebno počakati da smreka v gradbeni jami doseže vsaj 3 metre višine in nato se stvar proda x kupcu, kateri bo zgradil nekaj kar je v "interesu" prebivalcev Ljubljane.

A naslednji bo NUK? Mogoče po tem ko bojo zgradili NUK II. Tam je idealna lokacija za hotel s petimi zvedzicami.. Samo predlog.

Celica že vrsto let deluje uspešno, plačuje najemnino in podpira mlade, nepoznane talente iz področja umetnosti da dobijo denar za preživetje. Ampak očitno je to premalo.

Kar se tiče spomeniške zasčite. Zakaj pa ni objekt že zdaj zaščiten? Najprej prodat X kupcu, nato zaščitit in čez par mesecev se bo ugotovilo da je treba stvar porušit. To je usoda večine "spomeniško zaščitenih" objektov v Sloveniji.

Najprej Celica, nato Metelkova in potem še vse podobne lokacije po Ljubljani.
Bivši uporabnik
# 04.12.2017 ob 14:47
Ljubljana je last Ljubljančanov in ne osebni peskovnik mol-a.

S tem se jaz 100-% strinjam.
Iz primerov v ZDA, ki jih je v svojih knjigah opisal David Harvey (zelo ugleden geograf, ki se ukvarja z zemljepisno forenziko gibanja kapitala), bi, če potegnem vzporednice, lahko sklepal na načrt, da pomeni to začetek gentrifikacije tega zemljišča. Najprej bo šla Metelkova, ampak ne tako, da bi meščani lahko to obesili Molu, pač pa tako, da bo parcelo nekdo kupil, mogoče najprej samo hostel, potem pa še okolico, nakar preprosto ne bo mogoče nič napravit, ker bo lastnik imel vse pravice nad prej javnim prostorom. Če prav sklepam po vsem, kar mediji objavljajo in kar povedo nekateri nepovezani poslanci, se nakradeni denar zdaj vrača v Slovenijo s pomočjo skladov, ki bodo za drobiž pokupili kar je javno in skupna last, in seveda bodo ti skladi tudi gradili. Smetano bodo nato pobirali tisti, ki so nas in naše pravnuke oropali, tako je to. Raja bo lahko delala, če bo delo seveda dobila. Še raje bodo videli, da se tisti, ki jim to ne gre v goltanec, izselijo, priseljeval pa naj bi se živelj, ki bo pridno glasoval za svoje gospodarje. Tako gre to povsod in tudi tukaj bo ... če se meščani ne bodo vzeli v roke in se uprli jemanju javnega prostora. Glede na to, da ima Rožič dobre zveze, pa ne samo on, bi zadevo lahko tudi internacionalizirali. Če pride tja desettisočglava množica in o tem poročajo tuji mediji, ni vrag, da si mesto ne premisli? Kakorkoli obračam, dejstvo je, da tista parcela nekomu zelo diši. Opažam tudi, da so nekatere nepremičnine (zazidljive parcele) v mestu v prodaji po dokaj nizki ceni (spletna stran Ljubljana, razpisi). So za koga znanega ali zgolj Mol potrebuje finance?
slovenecnadunaju
# 04.12.2017 ob 09:35
namesto da bi tem, ki so delali ta projekt ves čas in ustvarili dodatno vrednost dali kake nagrade za uspešen projekt, se jim na koncu takorekoč vzamejo njihovo delo in ga preproda. čista lakomnost.
Kiklop
# 05.12.2017 ob 19:36
Oleander, povedal si BISTVO!
paver
# 04.12.2017 ob 21:05
Se bojijo da bodo odstavljeni od korita?
Zadeti Derviš
# 04.12.2017 ob 11:34
Bojim se, da bo edini cilj novih lastnikov ustvarjanje profita. Hostel mora ostati v lasti ljudi z Vizijo.
Klovn95
# 04.12.2017 ob 11:22
vranek

Izrazit lastno mnenje je nesprejemljivo? Nevem kako ti lepše obrazložit da boš zastopil. Ljubljana je last Ljubljančanov in ne osebni peskovnik mol-a.
Bivši uporabnik
# 03.12.2017 ob 23:25
@seven7,
a misliš z Jankotom Janka Rožiča?
windmaster
# 03.12.2017 ob 17:27
Prodat vse spomenike "junakom" od leta 45 do danes in jih poslat na smetišče zgodovine!
vranek
# 04.12.2017 ob 09:46
Ce so fibro delali jih bo novi lastnik obdrzo, ce ne, tudi za sedanjega niso dobri.
vranek
# 04.12.2017 ob 09:45
Klovn95 zato ker lastnik tako hoce. In pika. Postani lastnik in naj ti jo vodi kdor hoce. Glih to, kar ti pocnes je nesprejemljivo. Ti bi razpolagal s tujim, ker je tebi tako všec. Lastnik razpolaga s svojim lastnistvom. Ocenil je, da ga iz nekega razloga mora ali hoče prodati. Pika. Kaj pa mas ti ali pa jaz s tem. Nic. Kupi in imel bos,tvoje bo. Kaj si eni domisljate no!
vranek
# 04.12.2017 ob 02:22
Le zakaj norite. Kdorkoli bo lastnik, Celice ne bo nikamor odnesel. Zdi se mi, da kar nekaj nabijate, brez vedenja o vsebini. glejte, naprodaj je, kupte in "gojite zgodovinski spomin" na nacin, kot ocitno edino vi veste, je prav in ne ve m kaj si domisljate, pa ne le pod to vestjo,pod vsemi, vtikate se v vsa lastnistva in si v bistvu domisljate, da je delcek vsega vas. Pa ni. Ce nimate deleza ali delnic, ce nimate tega zapisano, ni nič vase. Nihce nima lastniku dolocst, kaj naj pocne ali ne pocne. Postanite lastniki in imejte Celico vecno, drugim pa takih norih idej ne vsiljujte.
bilzerian
# 03.12.2017 ob 19:47
in kaj je tako zelo uspešnega v tem hostelu?
koliko dela profita, koliko je bilo nočitev tujih gostov?

to, da aktivisti iz roga sami pišejo članke in hvalospeve po družbenih omrežjih, tega projekta ne dela uspešnega
pietetnik
# 04.12.2017 ob 08:18
Če je hostel tako uspešen projekt, pa naj sam odkupi stavbo!
4ndr3j
# 04.12.2017 ob 07:51
Ne razumem. Če Hostel uspešno posluje potem naj odkupi prostore od MOL. V kolikor pa nima možnosti odkupa prostorov iz lastnega poslovanja potem pa ne posluje uspešno.
Kazalo