Obvoznica je pomembna tako za prebivalce kot za zaščito Prešernove hiše, ob kateri se zdaj pred zožanjem srečujejo številna vozila. Foto: MMC RTV SLO
Obvoznica je pomembna tako za prebivalce kot za zaščito Prešernove hiše, ob kateri se zdaj pred zožanjem srečujejo številna vozila. Foto: MMC RTV SLO
Vrba
Vlada je januarja za kulturne spomenike državnega pomena razglasila rojstno hišo Franceta Prešerna, cerkev sv. Marka in vaško (srenjsko) lipo v vasi Vrba. Foto: RTV SLO
Cerkev sv. Marka
Obvoznico podpira tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki pa je nasprotoval predlogu občine, da bi cesta šla pod cerkvijo svetega Marka Foto: Spletna stran občine Žirovnica

Občina si vrsto let prizadeva, da bi promet iz vasi pod Stolom proti Radovljici in Kranju, ki pelje mimo Prešernove hiše, preusmerili na obvoznico. Zdaj je občina privolila v zahodno varianto in začela pripravljati prostorske akte, vendar pred letom 2015 obvoznice ni mogoče pričakovati.
Pri pripravi občinskega prostorskega načrta je morala občina Žirovnica upoštevati vse pogoje, ki so jih dala ministrstva za kulturo, kmetijstvo ter za okolje in prostor, in zato so po besedah župana Leopolda Pogačarja privolili v zahodno varianto obvoznice.
Dva kulturna spomenika državnega pomena
Prvotnemu predlogu občine, da bi cesta peljala pod cerkvijo svetega Marka, ki je tako kot Prešernova rojstna hiša postala spomenik državnega pomena, je nasprotoval Zavod za varstvo kulturne dediščine. Iskanje rešitve je vodilo do tega, da je občina privolila v zahodno varianto in jo umestila tudi v občinski prostorski načrt, katerega obravnavo na občinskem svetu Pogačar pričakuje marca ali najpozneje aprila.
Leopold Pogačar je prepričan, da Zavod za varstvo kulturne dediščine in drugi soglasodajalci od dogovorjene zahodne obvoznice ne bodo mogli odstopiti niti zdaj, ko je vlada po dolgotrajnih prizadevanjih občine vendarle razglasila Prešernovo rojstno hišo za kulturni spomenik državnega pomena. "Se pa bojim, da bodo, ko bomo pripravljali podrobni prostorski načrt za umestitev te obvoznice v prostor, lahko zahtevali še kakšne dodatne omilitvene pogoje," je še priznal.
Zagotovil je, da bo občina, ki je ves čas podpirala in pričakovala razglasitev objektov v Vrbi, povezanih s pesnikom Francetom Prešernom, za kulturne spomenike državnega pomena, storila vse, da bo izpolnila morebitne dodatne pogoje, ki bi jih soglasodajalci lahko dali k umestitvi obvoznice.
Občina se bo na podlagi sprejetega občinskega prostorskega načrta takoj lotila priprave in podrobnega prostorskega načrta, ki bo na parcelnih številkah natančno uredil potek obvozne ceste in same pogoje gradnje. "To je postopek, ki znova terja pridobitev vseh soglasij in javno obravnavo," je pojasnil Pogačar.
Po njegovem mnenju bi lahko v letu 2013 te postopke končali in začeli odkup zemljišč in pripravo idejnega projekta ter projekta za gradbeno dovoljenje. Občina, ki bo zagotovila sredstva za vso potrebno dokumentacijo, bo tedaj poskušala na različnih razpisih pridobiti tudi dodatne finančne vire, saj na pomoč Direkcije RS za ceste ne morejo računati. Obvoznica, po kateri bi promet stekel leta 2015, bi bila namreč občinska cesta.