Maja 2014 je zagorela streha zapuščenega hotela na obrobju osrednjega ljubljanskega mestnega parka. Foto: BoBo
Maja 2014 je zagorela streha zapuščenega hotela na obrobju osrednjega ljubljanskega mestnega parka. Foto: BoBo
Jordanci iščejo kupca za propadli hotel, ljubljanske občine pa odkup spomenika ne zanima. Foto: BoBo
Edina možnost za oživitev hotela je rekonstrukcija, saj je za obnovo prepozno. Foto: BoBo

Pri rekonstrukciji bi lahko sicer vključili nekatere elemente starega Bellevueja, ki so se bolje ohranili, kot je, recimo, kamnito stopnišče.

Časopis Dnevnik je tako povzel mnenje inšpektorata za kulturo in medije, pišejo pa še, da ljubljanske občine odkup kulturnega spomenika lokalnega pomena ne zanima.

Jordanski lastniki iščejo kupca
Lastnik hotela je družba Bellevue investicije, ki je v posredni lasti jordanskega državnega sklada. Častni generalni konzul Jordanije v Sloveniji Samir Amarin je že leta 2014 zagotovil, da Jordancev gradnja hotela ne zanima in da od leta 2013 iščejo kupca za propadli hotel. V tem času jim kupca ni uspelo najti, z ljubljanske občine so za časopis namreč sporočili, da se hotel še vedno prodaja. Za dodatne informacije o poteku prodaje so se na Dnevniku obrnili tudi na Amarina, a odgovorov niso prejeli.

Občine odkup kulturnega spomenika lokalnega pomena ne zanima. "Ne načrtujemo odkupa predmetne nepremičnine, saj ocenjujemo, da je za potrebe izvajanja nalog Mestne občine Ljubljana in njenih javnih zavodov ne potrebujemo," so pobudo šišenskega četrtnega odbora stranke SDS zavrnili na občinskem oddelku za ravnanje z nepremičninami.

Občina brez pooblastil za prenovo
Na oddelku za kulturo mestne občine pa so dodali, da je občina "vsekakor zavzeta za ohranitev in prenovo objekta Bellevue, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena". Leta 2009 je občina s takratnim lastnikom in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije že sodelovala pri pripravi idejnih zasnov za prenovo obstoječega hotela in prizidka, je spomnil Dnevnik.

Na oddelku za kulturo zagotavljajo, da je občina s pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje hotela ter z opredelitvijo meril in pogojev za prenovo in novogradnjo stavbe v izvedbenem delu dolgoročnega prostorskega načrta zagotovila možnosti za hitrejšo prenovo. "Za izvajanje prenove objekta, ki ni v naši lasti, pa seveda nimamo pooblastil," so še poudarili na oddelku za kulturo.

Ljubljanski policisti so v preteklih letih večkrat obiskali Bellevue. Maja 2014 je zagorela streha hotela. Policisti so po preiskavi okoliščin podali kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja požiga. Storilcev jim ni uspelo odkriti.