Konec lanskega leta so zaposleni v orkestru z opozorilno stavko v času večerne vaje med drugim zahtevali odstop direktorja Damjana Damjanoviča in zagotovitev dejavne vloge pri izbiri novega direktorja. Foto: BoBo
Konec lanskega leta so zaposleni v orkestru z opozorilno stavko v času večerne vaje med drugim zahtevali odstop direktorja Damjana Damjanoviča in zagotovitev dejavne vloge pri izbiri novega direktorja. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Konec lanskega leta sta sindikata Sviz in Glosa opozorila, da že dlje časa prejemata pritožbe o nekompetentnem vodenju SF-ja in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov direktorja Damjana Damjanoviča. Konec lanskega leta pa so zaposleni v orkestru z opozorilno stavko med večerno vajo zahtevali tako odstop Damjanoviča kot tedanjega šefa dirigenta Uroša Lajovca, razpust sveta zavoda ter zagotovitev dejavne vloge pri izbiri novega direktorja in dirigenta. Zaradi stavkovnih zahtev orkestra je odpadel tudi novoletni koncert. Foto: BoBo
Zaposleni v Slovenski filharmoniji se bodo pritožili zoper tisti del sodbe, v katerem je sodišče stavko iz 1. januarja 2017 razglasilo za nezakonito. Foto: BoBo

Prvostopenjsko sodišče je tako delno pritrdilo zaposlenim v SF-ju, delno pa vodstvu oziroma direktorju Damjanu Damjanoviču, je v zapisal pooblaščenec sindikatov v SF-ju Dino Bauk.

Sodišče je za zakonito razglasilo prvo stavko, ki so jo 5. decembra lani izvedli zaradi takojšnje zagotovitve spoštljivega delovnega okolja, brez žalitev in trpinčenja oziroma mobinga, zaradi takojšnje vzpostavitve zakonitosti, transparentnosti in strokovnosti poslovodenja ter upravljanja SF-ja ter zaradi razrešitve postopkov napredovanj.

Po Baukovih besedah sodišče v obrazložitvi navaja, da iz izvedenih dokazov izhaja, da so bile dovolj konkretizirane zahteve delavcev po spoštljivem delovnem okolju, s primernim odnosom do delavcev, prav tako da so dovolj konkretizirane zahteve po zakonitem, transparentnem in strokovnem vodenju kot tudi zahteva po rešitvi aktualnih postopkov napredovanja. Čeprav je vodstvo z direktorjem Damjanovičem v postopku zatrjevalo, da so bile te zahteve delavcev zgolj navidezne, je sodišče na podlagi zaslišanja vseh vpletenih ugotovilo, da ni tako in da so bili zaposleni upravičeni do stavke zaradi njihove uresničitve.

Sodišče po drugi strani ni pritrdilo zaposlenim, da zaradi neuresničitve omenjenih zahtev lahko s stavko zahtevajo tudi odstop direktorja SF-ja, odstop članov sveta SF-ja ter prekinitev sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovcem. Zato je stavko s prvega januarskega dne letošnjega leta razglasilo za nezakonito.

Kot napoveduje Bauk, bodo zoper ta del zaposleni vložili pritožbo na višje sodišče. Menijo namreč, da prvostopenjsko sodišče ni dovolj pretehtalo njihovega argumenta, da je pravico do stavke, kot ustavno pravico, treba interpretirati široko in čim manj omejujoče.

Zaposleni menijo, da je zahtevo po odstopu direktorja javnega zavoda, katerega namen je zagotavljati javno dobro - in ne nekih donosov lastnikom, kot je to primer v zasebnih gospodarskih družbah -, treba presojati drugače kot podobno zahtevo v gospodarstvu in v zvezi s tem šele vzpostaviti sodno prakso, ki pa se tako ali tako vzpostavlja na višjih sodnih instancah.

Organizator stavke celoten kolektiv
Sodišče je prav tako ugotovilo, da organizatorji obeh stavk nista bila oba reprezentativna sindikata, to je Sviz in Glosa, niti ne pet posameznih delavcev, ki jih je vodstvo SF-ja poimensko "tožilo", temveč da je odločitev o stavki sprejela večina zaposlenih v SF-ju in je bil tako organizator stavke kolektiv v celoti, ne pa v kolektivnem sporu izpostavljenih pet posameznih delavcev.

Kot stavkovno dejavnost je prvostopenjsko sodišče prepoznalo tudi krajši nagovor predstavnice zaposlenih pred koncertom 6. decembra lani, pa čeprav ni šlo za nikakršno prekinitev dela. Zaposleni v SF-ju se bodo tudi zoper ta del sodbe pritožili na višje delovno in socialno sodišče, je še sporočil Bauk.

Obravnava tožbe, ki jo je proti sindikatoma Sviz in Glosa ter stavkovnemu odboru SF vložil direktor zavoda Damjanovič zaradi domnevno nezakonite stavke, se je na delovnem sodišču sklenila sredi novembra.

O zakonitosti stavkanja zaposlenih v filharmoniji
O zakonitosti stavkanja zaposlenih v filharmoniji