Ideja je namenjena spodbujanju prebivalcev, da kupujejo lokalno in podpirajo majhne trgovce namesto velikih trgovskih verig in znamk. Foto: Brixton Pound
Ideja je namenjena spodbujanju prebivalcev, da kupujejo lokalno in podpirajo majhne trgovce namesto velikih trgovskih verig in znamk. Foto: Brixton Pound
false
Na prejšnjih bankovcih za 5, 10 in 20 funtov so se znašli nekdanji prebivalci Brixtona, med njimi tudi David Bowie. Foto: Brixton Pound

Turnerjev nagrajenec leta 2004 Jeremy Deller je pred kratkim razkril zasnovo posebne edicije brixtonskih bankovcev za pet britanskih funtov. Gre za omejeno edicijo bankovcev, ki bo v obtoku le v Brixtonu, okrožju južnega Londona, vzporedno z uradnimi državnimi bankovci.
Pobudo za lokalni denar je leta 2009 podala skupina Transition Town Brixton z željo spodbuditi lokalno ekonomijo in podpreti majhne podjetnike v soseski. Do zdaj so se na brixtonskih bankovcih znašli nekdanji prebivalci Brixtona, med njimi Vincent van Gogh, pisatelj C. L. R. James, glasbenik David Bowie, vohunka iz 2. svetovne vojne Violette Szabo in zvezdnik NBA Luol Deng.
Psihedelična grafika in Marxov citat
Deller se je odmaknil od običajne podobe s portretom in bankovec zasnoval v psihedeličnem grafičnem vzorcu živih barv z nerazpoznavnim obrazom v sredini, na zadnjo stran pa natisnil citat iz Marxovega Kapitala, ki priča o tem, kako kapital "leže zlata jajca", saj ima to sposobnost, da sam sebi povečuje vrednost.
"Njegova neobičajna zasnova naši ideji posebnih bankovcev dodaja pomembno in provokativno sporočilo, ki odseva našo namero, da spodbudimo govor o tem, kako razumemo, uporabljamo in cenimo denar v času ekonomske nestabilnosti in k čemu bi lahko težili v prihodnosti," so povedali pri skupini, ki stoji za projektom brixtonskega funta.
Charlie Waterhouse, kreativni direktor oblikovalske agencije This Ain't Rock'n'Roll, ki je pomagala pri izvedbi projekta, je nad do zdaj najbolj neobičajnimi bankovci navdušen. "So lepi, skrivnostni, eterični in s politično noto."
Bankovce sprejema dobrih dvesto majhnih podjetnikov, ki so se s svojimi butičnimi ali majhnimi trgovinami vključili v shemo brixtonskega denarja.