To je v zadnjih letih že četrta mednarodna nagrada za Uredništvo igranega programa           3. programa Radia Slovenija – programa Ars. Foto: MMC RTV SLO
To je v zadnjih letih že četrta mednarodna nagrada za Uredništvo igranega programa 3. programa Radia Slovenija – programa Ars. Foto: MMC RTV SLO

Nagrada je šla v roke skladatelju in zvokovnemu oblikovalcu Mitji Vrhovniku Smrekarju, ki je oblikoval glasbo za radijsko igro Brez. Po mnenju mednarodne žirije prav glasba utira sicer izzivalni temi pot do poslušalca v najstniških letih, Vrhovnik Smrekar pa je skozi glasbo ustvaril nov, vzporedni svet mladih.

Odlomku nagrajene igre lahko prisluhnete tukaj.

Radijska igra Brez je nastala po knjižni uspešnici Janje Vidmar, režirala pa jo je Mateja Koležnik. Posneli so jo v Uredništvu igranega programa 3. programa – programa Ars Radia Slovenija. Govori o mladostniku Simiju (Jure Henigman), ki je zasvojen z drogami, do sredstev pa pride tako, da krade mobilne telefone. Iz zablode mu pomagata družina in šola. Ob Henigmanu igrajo še Maša Derganc (Lejla), Blaž Šef (Mrki), Bernarda Oman (mama), Janez Starina (očim), Milena Zupančič (profesorica Leskovškova) in Iva Zupančič (stara ženica).

Med osrednjimi medijskimi festivali v evropskem in svetovnem merilu se Prix Ex Aequo edini posveča izključno umetniški ustvarjalnosti za mlade. To je bila v zadnjih letih sicer že četrta mednarodna nagrada za Uredništvo igranega programa 3. programa Radia Slovenija – programa Ars.