Simpoziji so na Ravnah pod finančnim okriljem Železarne Ravne in pod vodstvom idejnega očeta projekta Franca Faleta potekali med letoma 1964-1989. Takrat je nastalo 30 skulptur, ki jih je ustvarilo 30 umetnikov iz 15 držav. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Simpoziji so na Ravnah pod finančnim okriljem Železarne Ravne in pod vodstvom idejnega očeta projekta Franca Faleta potekali med letoma 1964-1989. Takrat je nastalo 30 skulptur, ki jih je ustvarilo 30 umetnikov iz 15 držav. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Forma viva danes velja za najpomembnejšo sodobno kiparsko zbirko Koroške, ki predstavlja vpogled v mednarodno kiparsko snovanje druge polovice 20. stoletja. Foto: Koroški pokrajinski muzej

Letošnji simpozij, skupno deveti od začetkov leta 1964, bo potekal še do 24. novembra. V tem času trije izbrani kiparji s pomočjo zaposlenih v podjetjih Metal in Dobrodel v prostorih na območju ravenske železarne ustvarjajo tri nove forme vive iz jekla, ki bodo postavljene na že znane lokacije. Če bo vreme dopuščalo, je njihova postavitev načrtovana v letošnjem decembru.

Slovenski kipar Tobias Putrih bo ustvaril skulpturo, naslovljeno Stanovanja, ki bo postavljena v blokovskem naselju na Javorniku na Ravnah na Koroškem. Delo Meteor nemškega kiparja Johannesa Vogla bo našlo mesto ob cesti proti Čečovju, v bližini letnega bazena. Hrvaški kipar Gorki Žuvela bo izdelal skulpturo 20. stoletje/dež, postavljena pa bo pred upravno stavbo ravenskega Metala. Žuvela je opomnil, da forma viva ponovno pridobiva veljavo in izpostavil ugotovitev, da je na Koroškem veliko teh skulptur v primerjavi z nekaterimi večjimi hrvaškimi mesti.

"To je velik projekt ne le nacionalnega, ampak širšega pomena," je na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem dejal vodja projekta v okviru Koroške galerije likovnih umetnosti Jernej Kožar. Med drugim tudi zato, ker so avtorji številnih skulptur ustvarjalci iz tujine.

Neizbežna izpostavljenost okoljskim vplivom
V pol stoletja je na Koroškem nastalo že 33 izvirnih kiparskih kompozicij. Od tega jih 31 še stoji, večina v urbanih delih Raven na Koroškem, nekaj pa tudi po drugih krajih Mežiške doline. Koroški pokrajinski muzej kot skrbnik zadnja leta izvaja njihove obnove in je do zdaj obnovil 18 skulptur. Kot je povedala direktorica muzeja Brigita Rajšter, se pri vzdrževanju teh skulptur, srečujejo s precejšnjimi strokovnimi zagatami restavriranja jekla oz. železa, zato si v prihodnje želijo izpeljati tudi enodnevni posvet na to temo.

Forma viva kot turistično unovčljiv projekt
Projekt Ravne - mesto forme vive poleg izvedbe letošnjega simpozija, nadaljnje obnove skulptur in ureditve njihove okolice predvideva tudi postavitve informacijskih tabel, izdajo kataloga in zloženke, izdelavo celostne grafične podobe ter tisk promocijskega materiala. Prav tako na Ravnah načrtujejo nadaljnji razvoj in trženje tega turističnega produkta, je še povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Celoten projekt je vreden nekaj manj kot 160.000 evrov, od tega je za 104.000 evrov evropskih sredstev, ki jih bodo črpali letos in prihodnje leto.

Ravne na Koroškem - mesto forme vive
Ravne na Koroškem - mesto forme vive