Turner je sliko Rim s hriba Aventin naslikal leta 1835. Foto: EPA
Turner je sliko Rim s hriba Aventin naslikal leta 1835. Foto: EPA
Canaletto
Canalettov pogled na Markov trg v Benetkah je javnost nazadnje videla pred skoraj 150 leti, zdaj pa so se ga lastniki odločili prodati. Foto: EPA

"V zasebnih zbirkah je manj kot deset pomembnejših Turnerjevih platen, in to je eno najlepših," je zatrdil Alex Bell z oddelka za stare mojstre pri dražbeni hiši Sotheby's. Slika je tako dobro ohranjena, pravi, da še danes jasno razberemo vsako sled mojstrovega prstnega odtisa, poteg čopiča in prasko njegovega dleta.
Ne da zares potrebuje posebno reklama, pa vendarle bi ob veliki razstavi Turnerjevih poznih platen v londonski galeriji Tate Britain in Leighovi opevani biografski drami v kinematografih težko našli ugodnejši čas za prodajo slike. Dražitelji upajo, da bodo v sredo platno z naslovom Rim s hriba Aventi prodali za od 15 do 20 milijonov funtov (18,6 in 24,8 milijona evri).
Nekoč v lasti Archibalda Primrosa
Do zdaj je platno le enkrat zamenjalo lastnika; leta 1878 je sliko kupil Archibald Primrose, tedaj grof Roseberyja in poznejši britanski premier. Pred štirimi leti se je na dražbi že znašla "sestrska" slika dela, in sicer je platno z naslovom Moderni Rim - Campo Vaccino Gettyjev muzej v Los Angelesu kupil za 29,7 milijona funtov (36,8 milijona evrov), kar je krepko preseglo napovedano oceno od 12 do 18 milijonov funtov in postavilo rekordno ceno za Turnerjeva dela.
Poleg umetnine znamenitega britanskega krajinarja, ki je z neverjetno vizijo izzval ustaljena akademska pravila 19. stoletja in s preseganjem mej realizma in poigravanjem s slikovito, abstraktno potezo napovedal prihajajoči impresionizem, bodo v sredo poskušali prodati tudi Canalettov Veličasten pogled na Benetke. Slika je po letu 1857 prvič na ogled javnosti, ocenjena pa je na 5 do 7 milijonov funtov (6,2 do 8,6 milijona evrov).