Mitja Rotovnik vodi Cankarjev dom vse od njegove ustanovitve. Foto: rtv
Mitja Rotovnik vodi Cankarjev dom vse od njegove ustanovitve. Foto: rtv
cankarjev dom
V pretekli sezoni so imeli 622.528 obiskovalcev oziroma 120.000 več kot prejšnjo sezono. Foto: cankarjev dom
Naslednjo sezono bomo lahko slišali tudi Dunajske filharmonike pod taktirko Riccarda Mutija. Foto: EPA
Na Jazz festivalu pa bomo lahko slišali skupino The Power of Three, v kateri nastopajo Chick Corea, Stanley Clarke in Lenny White. Foto: EPA
Armenija
Festival tuje kulture bo letos predstavil Armenijo prek kulturnozgodovinske, fotografske in slikarske razstave ter gledališče, literaturo, film in predavanja. Foto: RTV SLO

Kot so namreč predstavili ob predstavitvi nove sezone, je bila sezona 2008/09 rekordna, saj so našteli 622.528 obiskovalcev, ki so obiskali 2.138 prireditev. Za primerjavo, prejšnjo sezono je bilo obiskovalcev 545.986, prireditev pa 2.027. Večje število obiskovalcev so sicer po Rotovnikovih besedah dosegli po zaslugi razstave Faraonska renesansa.

Vse več različnih prireditev
Od začetka septembra 2008 do konca julija 2009 se je tako v programu javne službe v dvoranah CD-ja in na nekaterih drugih prizoriščih v Ljubljani zvrstilo 239 glasbenih in baletnih prireditev (leto prej 191), 178 gledaliških in plesnih predstav (leto prej 90), 399 filmskih projekcij (leto prej 464), 383 kulturno-vzgojnih in humanističnih prireditev (leto prej 365) ter 31 razstav (leto prej 37).

V sklopu dejavnosti na trgu je CD v lastnih prostorih in drugod po Sloveniji organiziral 255 (237) kongresnih in drugih projektov z 908 (880) prireditvami, na katerih so imeli 232.345 (141.000) obiskovalcev in udeležencev iz Slovenije ter tujine. V programu dejavnosti na trgu je bilo na odrih CD-ja 52 kulturnih prireditev drugih organizatorjev.

Praznovanje 30-letnice čez eno leto
Osrednji slovenski hram kulture bo prihodnje leto praznoval 30. obletnico delovanja. Čeprav so bile prve prireditve v Linhartovi dvorani že konec pomladi 1980, so se v CD-ju odločili, da bodo obletnico praznovali 2. septembra 2010.

Armenija, Riccardo Muti in Chick Corea
Festival tuje kulture bo letos predstavil Armenijo. Med koncerti zlatega abonmaja velja omeniti koncert Dunajskih filharmonikov z dirigentom Riccardom Mutijem, Jazz festival pa bo doživel jubilejno 50. izvedbo (letos je bila 50-letnica). Ljubiteljem džeza bo kot glasbeno poslastico ponudil koncert Power of Three, na katerem bodo svoje moči združili Chick Corea, Stanley Clarke in Lenny White.

Ob 40. obletnici pojava skupine Pupilije Ferkverk bo Ljubljano zajelo teden dni trajajoče slavje, "šoking gala šov", ko bodo od 21. do 28. oktobra na različnih lokacijah v Ljubljani potekali številni dogodki. Z gledališkega področja pa velja omeniti še gostovanje predstave Sutra režiserja in koreografa Sidija Larbija Cheraouija ter premiero predstave Srh koreografa Matjaža Fariča, ki je koprodukcija CD-ja, zavoda Flota in Plesnega teatra Ljubljana.

V septembru in oktobru je v Galeriji CD-ja na ogled razstava Po gogu - novo obdobje korejske umetnosti, ki je del 28. grafičnega bienala, med fotografskimi razstavami pa velja omeniti tudi drugo razstavo Slovenska novinarska fotografija 2010, prvo je lani gostila Narodna galerija.

Filmski, ustvarjalni, znanstveni in knjižni festivali
Med festivali je Rotovnik izpostavil 20. izdajo ljubljanskega mednarodnega festivala LIFFe, 12. mednarodni festival dokumentarnega filma, mednarodni festival gorniškega filma in festival srednješolske ustvarjalnosti Transgeneracije, Cankarjev dom pa kot koproducent sodeluje tudi pri festivalih Druga godba, Mesto žensk in Fabula.

Septembra bo Cankarjev dom prizorišče 14. slovenskega festivala znanosti, novembra 21. prodajne razstave tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu in 25. slovenskega knjižnega sejma, do konca sezone po se bo zvrstilo še več izobraževalno-sejemskih prireditev in razstav.