Drugo
()
Rekonstrukcija glave Riharda III.

Rihard III. - mitski zlobec

Predlani našli njegovo okostje
11. april 2014 ob 09:12,
zadnji poseg: 11. april 2014 ob 09:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kraljestvo za konja. To je znameniti vzklik Riharda III., legendarnega grbavca, domnevno poosebljenja zlobe, ob končnem porazu pri Bosworthu.

Richardov vzklik nas pripelje do teze, da so Shakespearjeve kraljeve kronike zgodbe o velikem mehanizmu oblasti. O tem, kako se vsak, ko pride na oblast, spridi, dobi sovražnike in precej bedno konča. Nato se cikel ponovi.

O tem govori projekt Tomaža Pandurja Rihard 3. + 2., pa tudi zgodba o resničnem Rihardu III. Ta kralj s konca 15. stoletja naj bi bil poosebljenje machiavelizma, grobe poti do oblasti prek političnih umorov. Prav z Rihardom se Angleži zadnje leto ukvarjajo bolj kot s katerim koli drugim vladarjem. Ob tem pa je zanimivo, da je Rihard III. vladal le dve leti.

Predlani, 528 let po njegovi smrti, so pod parkiriščem pod Leicestrom našli njegovo telo. "Uporabila sem podatke iz ustreznega obdobja, saj vemo, iz katerega časa izvira lobanja. Ta model ni narejen na podlagi znanih portretov, ampak je nastal v znanstvenem procesu," je dejala Janice Aitken, rekonstruktorka glave Riharda III.

Polona Balantič, Osmi dan

VIDEO
Rihard III.: Kraljestvo za konja!
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo