V paviljonu bodo razstavljeni nekateri pomembnejši in večji eksponati iz nacionalne vojaške zgodovine. Foto: http://www.parkvojaskezgodovine.si
V paviljonu bodo razstavljeni nekateri pomembnejši in večji eksponati iz nacionalne vojaške zgodovine. Foto: http://www.parkvojaskezgodovine.si

Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine je skupen projekt občine Pivka in Slovenske vojske, prva gradbena dela pa so se začela že marca. Po predsednikovih besedah gre za primer odličnega sodelovanja med lokalno skupnostjo in državo. "Park ne bo pomenil samo novih delovnih mest in priložnosti za popotnike, ampak predstavlja edinstveni prostor v Sloveniji, kjer bo na enem mestu zbranih največ predmetov, povezanih s slovensko osamosvojitveno vojno," je dejal. V parku bo namreč na ogled tudi razstava o slovenski osamosvojitveni vojni.

Ob sprehodu skozi takšen muzej bomo lahko videli, razmišlja Pahor, da smo bili še v težjem položaju kot danes zmožni premagati tudi težje ovire: "To je nekaj, kar da - sploh mlajšim generacijam, ki mislijo, da je to, kar imamo, za samoumevno, pa tudi nam - neki navdih in ponos, brez katerega tudi večji narodi od našega ne znajo reševati problemov, s katerimi se sooča svet."

Načrtovana je prenovitev različnih objektov in novogradnja paviljona, ki bo stal na mestu, kjer je Pahor danes postavil temeljni kamen. V paviljonu bodo razstavljeni nekateri pomembnejši in večji eksponati iz nacionalne vojaške zgodovine. V okviru projekta bo urejena tudi druga infrastruktura, kot so poti za obiskovalce in parkirišča, ki bo omogočala nemoteno delovanje.
Robert Smrdelj je dejal, da projekt presega meje občine, časovno pa mandate politikov tako na lokalni kot državni ravni. "Čeprav smo v Ljubljani večkrat naleteli na nerazumevanje, včasih tudi nasprotovanje, smo z vztrajnostjo uspeli pridobiti evropska sredstva in s tem odpreti novo poglavje v zgodovini parka. S tem bo Slovenija končno dobila tudi vojaški muzej, ki si ga zaradi vojaške zgodovine slovenskega naroda tudi zasluži."

Prizadevanja pivške občine so prispevek h krepitvi nacionalne identitete kot tudi nacionalne blaginje, je še dejal Smrdelj. "Pivčani ne sprašujemo, kaj država lahko stori za nas, ampak kaj lahko mi naredimo za svojo državo."
Vrednost projekta znaša 4,3 milijona evrov in ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, končan pa naj bi bil do septembra 2015.