Zaposleni v idrijskem rudniku v likvidaciji  še kar čakajo na plače, prav tako čakajo na plačilo dobavitelji. Tehnični vodja idrijskega rudnika v likvidaciji Robert Majnik pravi, da so pripravljeni počakati še nekaj dni, če bo resnično sledila rešitev tega zapleta. Foto: BoBo
Zaposleni v idrijskem rudniku v likvidaciji še kar čakajo na plače, prav tako čakajo na plačilo dobavitelji. Tehnični vodja idrijskega rudnika v likvidaciji Robert Majnik pravi, da so pripravljeni počakati še nekaj dni, če bo resnično sledila rešitev tega zapleta. Foto: BoBo

Gospodarsko ministrstvo je centru že nakazalo 91.000 evrov za izplačilo plač rudarjem. Na ministrstvu za kulturo pa so zapisali, da gre za zahtevno nalogo, saj "gre za prenos gospodarskih dejavnosti rudarjenja (črpanja vode, monitoringa, vzdrževanja rovov in jaškov) in gospodarske dejavnosti zaščite in reševanja pri požarih in nesrečah na ministrstvo za kulturo oziroma na negospodarski javni zavod s področja kulture - Center za upravljanje dediščine živega srebra Idrija (CUDHg)".

Center v skladu z zakonom sploh ne bi smel opravljati gospodarskih dejavnosti in te tudi niso v pristojnosti ministrstva za kulturo. Rudarstvo je namreč v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo in njegovega direktorata za energetiko.


Sredstva, namenjena štirim rudnikom, ne zadoščajo niti za idrijskega

"Prenos pristojnosti in proračunskih postavk za rudnike na ministrstvo za kulturo bo imel tudi finančne in druge posledice za področje kulture, ki jih je treba skrbno oceniti, saj je ministrstvo pristojno le za uresničevanje nalog na področju kulture. Ugotavljamo pa še, da sredstva na proračunskih postavkah ministrstva za gospodarstvo za štiri rudnike, ki bi jih prevzelo ministrstvo za kulturo, še zdaleč ne zadoščajo niti za idrijski rudnik," so še zapisali na kulturnem ministrstvu.

Na tem ministrstvu hkrati zagotavljajo, da je za proteste idrijskih rudarjev v celoti odgovorno le ministrstvo za gospodarski razvoj, ki ima sredstva za rudarsko dejavnost idrijskega rudnika v likvidaciji na svojih proračunskih postavkah. Finančnih sredstev za leti 2015 in 2016 doslej še niso nakazali, in to kljub zahtevi rudnika in Centra za upravljanje dediščine živega srebra Idrija.

Večplastnost situacije rudnika živega srebra
"Težava rudnika živega srebra je večplastna. Vlada je sprejela sklep, da bo ministrstvo za kulturo realiziralo sklep ene prejšnjih vlad iz leta 2014, da bo po ustanovitvi centra prevzelo zaposlene iz rudnika, idrijski rudnik pa se bo likvidiral," je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ob robu četrtkovega sprejema gospodarstvenikov v Ajdovščini in zatrdil, da je za rudnik in poplačilo rudarjev narejeno vse.

Zatrdil je še, da imajo na gospodarskem ministrstvu za to namenjena sredstva, zato so pripravljeni sredstva z neko posebno pogodbo prenesti na Center za upravljanje dediščine živega srebra Idrija. "Mislim, da bo ta korak realiziran, pravzaprav sem prepričan, ker sem te pogodbe že podpisal."

Brez dolgotrajnih postopkov ne gre
Zaposleni v idrijskem rudniku v likvidaciji pa še kar čakajo na plače, prav tako čakajo na plačilo dobavitelji. Tehnični vodja idrijskega rudnika v likvidaciji Robert Majnik pravi, da so pripravljeni počakati še nekaj dni, če bo resnično sledila rešitev tega zapleta.

Tudi v. d. direktorja Centra za upravljanje dediščine živega srebra Idrija Jože Žižek obljublja rešitev. Napovedal je izplačilo plač rudarjem prihodnji teden in potrdil, da je minister Počivalšek podpisal pogodbe o prenosu sredstev za prve štiri mesece letos, vendar denar še ni na računu centra, ker postopki kar dolgo trajajo.