Kitajski skladatelj in dirigent Tan Dun in umetniški vodja ter direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek. Tan Dun, ki velja za enega najvidnejših sodobnih skladateljev in dirigentov na svetu, je za glasbo v filmu Prežeči tiger, skriti zmaj prejel več prestižnih nagrad, med njimi oskarja, grammyja in bafto.
Kitajski skladatelj in dirigent Tan Dun in umetniški vodja ter direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek. Tan Dun, ki velja za enega najvidnejših sodobnih skladateljev in dirigentov na svetu, je za glasbo v filmu Prežeči tiger, skriti zmaj prejel več prestižnih nagrad, med njimi oskarja, grammyja in bafto. "Zdi se mi, kot bi se vrnil domov, kot bi se vrnil v domovino svoje glasbe, svojega duha. Res imam rad ljudi tu. Čutim, da je moja glasba doma tu," je pred festivalom ob svojem drugem obisku Ljubljane dejal Tan. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Elza Budau
Na letošnji Poletni noči bodo umetnost Elze Budau v glasbi in besedi poustvarili vidnejši slovenski umetniki. Kot je povedala, je bil izbor 20 besedil izmed več kot tisoč težek, zato se je odločila za izbor pesmi na temo Poletne noči ter šele kasneje izbrala izvajalce in spletla zgodbo. Pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija bodo njene pesmi prepevali Nuška Drašček, Nina Strnad, Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Jure Ivanušič, Saša Tabaković, Rok Pečečnik, kot posebna gosta bosta nastopila Elda Viler in Oto Pestner, večer pa bo povezoval Saša Tabaković. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Letošnje gostovanje Tan Duna je njegov drugi obisk v Ljubljani, kjer se počuti, kot bi bil doma, je povedal na predstavitvi projekta Trilogija borilnih veščin, ki vključuje prizore iz filmov Heroj, Prežeči tiger, skriti zmaj in Banket; ti bodo na filmskem platnu pospremili glasbo izpod peresa in taktirke Tan Duna v izvedbi solistov – violinistke Lane Trotovšek, violončelistke Zhu Lin in pianista Yingdija Suna ter orkestra Slovenske filharmonije in orkestra Fundacije Opernega gledališča Giuseppe Verdi iz Trsta.

Trilogijo, ki ji bo mogoče prisluhniti drevi ob 21.30 na Kongresnem trgu, sestavljajo trije koncerti: Koncert Junak za violino in orkester, Koncert Prežeči tiger, skriti zmaj za violončelo in orkester in Koncert Banket za klavir in orkester ter Trojno vstajenje za violino, violončelo, klavir in orkester. Po Dunovih besedah lahko v prvih treh delih govorimo o filmski glasbi, četrti del pa je prej film, namenjen glasbi.
Zadnji del Tan obenem prepušča mladim filmskim ustvarjalcem, ki jih vabi, naj na temo vstajenja oziroma žrtvovanje sanj, upanja in ljubezni pripravijo 15-minutni film. Iz del bo zbral šest finalistov, s katerimi bo pripravil nov film. Za to potezo se je, kot je na pol v šali dejal, odločil, da ne bi predolgo čakal na režiserja, ki bi bil pripravljen v svoj film vključiti njegovo glasbo za vse instrumente: violino, violončelo in klavir.
Poletna noč z uspešnicami Elze Budau
Po odprtju festivala bosta naslednja dva večera namenjena slovenski glasbi. Ponedeljkov večer bo zaznamovala Poletna noč, posvečena tekstopiski Elzi Buadu, ki je v času razcveta slovenske popevke napisala besedila za nekatere nepozabne pesmi, kot so Poletna noč, Brez besed, Pegasto dekle, Ti si moja ljubezen in druge. Njen literarni opus šteje prek 1000 enot, za svoje življenjsko delo je leta 2003 prejela viktorja, štiri leta pozneje še Ježkovo nagrado. Neposrednemu prenosu koncerta lahko prisluhnete tudi na 1. programu Radia Slovenija.


Akustični Domicelj
V torek so po več kot desetletju na Peklensko dvorišče Križank vrača Tomaž Domicelj, ki bo občinstvo popeljal skozi samosvoje polstoletno ustvarjanje z akustično kitaro in orglicami ter le avtorskimi skladbami od druge polovice šestdesetih let preteklega stoletja vse do najnovejših. Letošnji program ponuja tudi dva muzikala s slovenskimi izvajalci, Cvetje v jeseni, ki je nastal po istoimenski povesti Ivana Tavčarja, ter znameniti muzikal z West Enda Mamma Mia!.

Do 28. septembra se bodo zvrstili še številni koncerti tujih glasbenih ustvarjalcev. Med drugim bo mogoče prisluhniti Poljskemu rekviemu enega najpomembnejših poljskih skladateljev 20. stoletja Krzysztofa Pendereckega, ki se bo na večeru predstavil tudi v vlogi dirigenta. Gostili bodo mezzosopranistko latvijskega rodu Elino Garančo, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga, ruskega pianista Nikolaja Luganskega, Izraelski filharmonični orkester, Kitajsko državno opero iz Pekinga, Sofijsko opero in balet ter zasedbo 2Cellos.

Tan Dun je odprl 63. Ljubljana Festival
Tan Dun je odprl 63. Ljubljana Festival