Drugo
Z 1,04 milijona funtov, kolikor so jih pri Sothebyju iztržili za Deklico z balonom, je Banksy sicer izenačil rekord za svoja dela. Foto: Reuters
Takoj za tem, ko je na dražbi v londonskem Sotheby'su padlo kladivce in je bila znamenita Banksyjeva slika Deklica z balonom (Balloon Girl) prodana neznanemu kupcu, ki je na dražbi sodeloval po telefonu, je zabrnel skrit mehanizem in umetnikovo delo razrezal v kup papirnatih trakov. Kot so sporočili iz dražbene hiše, se je umetniško delo "samouničilo". Foto: Reuters
"Deklica z balonom je kot konceptualni trenutek vredna več, kot če je oprijemljiva slika." Foto: Reuters
Različica Deklice z balonom, s katero je Banksy na več lokacijah po svetu opozarjal na tretjo obletnico začetka vojne v Siriji. Foto: Reuters

Dodaj v

Samouničenje slike je še dvignilo ceno Banksyjevim delom

"Deklica z balonom je kot konceptualni trenutek vredna več, kot če je oprijemljiva slika"
8. oktober 2018 ob 19:09
New York - MMC RTV SLO

Svet umetnosti je pretekli konec tedna na lastni koži občutil osvežujoči piš anarhije. Kako je uspelo Banksyju napol uničiti svojo antologijsko Deklico z balonom le trenutek po tem, ko jo je nekdo kupil za 1,59 milijona evrov?

To vprašanje si v zatišju po odmevni potegavščini zastavljajo številni izvedenci iz sveta umetnosti. "Vse skupaj je bilo spektakularno uprizorjeno," je za New York Times komentiral Acoris Andipa, londonski trgovec z umetninami, ki je specializiran za Banksyjeva dela. "Edino, kar ni popolnoma jasno, je to, ali je dražbena hiša Sothesby's pri vsem skupaj sodelovala."

Identiteta kupca, ki je sliko anonimno kupil po telefonu, ostaja skrita. Dražbena hiša je v izjavi za javnost potrdila le, da "gre za zasebnega kupca, ki je bil prav tako osupel kot mi in s katerim se še vedno pogovarjamo, kako naprej". Dodali so še: "O incidentu nismo bili vnaprej obveščeni in vanj tudi nismo bili vpleteni."


Posmeh esteblišmentu ali zgolj briljantna samopromocija?

Večno izmuzljivemu Banksyju je še enkrat uspelo briti norce iz umetniškega esteblišmenta – in to pred očmi vsega sveta. Toda ali je bila potegavščina za odtenek preveč samoironična? Drugače povedano: cefranje Deklice z balonom naj bi podčrtalo in se rogalo ekscesom trga z umetninami. A ker je incident po vsem svetu dobil toliko medijske pozornosti, Banksyju "grozi", da bo vrednost njegovih del samo še naraščala.

"Priča smo bili briljantni piarovski potezi," je prepričan trgovec z britansko umetnostjo 20. stoletja Offer Waterman, ki je bil v petek navzoč na kraju "zločina". "Njegove cene bodo samo še rasle. Deklica z balonom je kot konceptualni trenutek vredna več, kot če je oprijemljiva slika." Prepričan je, da dražbena hiša ne skriva svoje vpletenosti: "Niso vedeli. Nobenega razloga ni, da bi bili vnaprej opozorjeni."

Koliko so torej pri Sothebyju vedeli?
Andipove ugotovitve so sicer drugačne. Sliko si je ogledal na razstavi pred dražbo; osebje je – po lastnih besedah – še sam izrecno opozoril na "nesorazmerno debel okvir slike" (zdaj vemo, da je bila v tem okvirju skrita naprava za rezanje papirja). Zdaj pravi, da se na njegove besede nihče ni tako ali drugače odzval. "Ljudje, s katerimi sem govoril, niso nakazali, da bi kaj vedeli. Ne morem pa ugibati, kaj je vedela uprava." Če bi bila slika njegova, je dodal, bi jo pustil v napol razcefranem stanju, češ da je kot taka "zdaj del umetnostne zgodovine".

Prav tako ga je presenetilo, da je bila dragocena in znana slika skrita nekje čisto ob robu razstave, pri vhodu za strežno osebje: "Dostop je bil otežen." Med samo dražbo je slika visela tik poleg uslužbencev, ki sprejemajo ponudbe po telefonu, kar je za navzoče fotoreporterje daleč najbolj "fotogenična" postavitev.

Najzanimivejše "naključje" pa je bilo seveda to, da je bil tak zvezdniški eksponat čisto zadnji predmet na prodajnem seznamu tistega dne. (Številni udeleženci dražbe so do takrat prostor že zapustili.)

Deklica z balonom, ki je bila lani izglasovana za najbolj priljubljeno britansko umetniško delo, se je prvič pojavila kot grafit na zidu ulice Great Eastern Street v Shoreditchu (vzhodni London) leta 2002. Zdaj že uničena galerijska različica, z akrilnimi barvami in barvo v spreju naslikana na platno, je bila iz leta 2006.

Je bil Banksy osebno na kraju dogajanja?
Vprašanja bi si človek lahko zastavljal tudi okrog videa, ki ga je Banksy objavil na svojem profilu na Instagramu in ki si ga je v enem dnevu, preden ga je izbrisal, ogledalo več kot šest milijonov ljudi. Na posnetku smo lahko videli človeka, kako "pred nekaj leti" vgrajuje rezalnik papirja v okvir. Toda ali ne bi bilo treba v vsem tem času kdaj že zamenjati baterije v napravi? Je bil torej prav Banksy osebno "anonimni lastnik", ki je dal sliko na prodaj? (Dražbene hiše teh imen ne razkrivajo, razen če jih prodajalec izrecno prosi.)

In kdo je bil človek, ki je, najbrž v dvorani sami, sprožil uničevalni mehanizem? Je mogoče, da je bil to gverilski umetnik osebno? Tabloid Daily Mail, ki je pred približno desetimi leti Banksyja "razkrinkal" kot Robina Gunninghama, nekdanjega dijaka zasebne šole v Bristolu, zdaj izpostavlja "veliko podobnost" med človekom, ki so ga pred desetimi leti identificirali kot Gunninghama, in človekom, ki je v petek snemal dogajanje na dražbi.

Priče dogodka so za omenjeni časopis povedale tudi, da so varnostniki iz prostora pospremili moškega, ki je na glas protestiral. Dražbena hiša tega noče komentirati. "Banksy je domač v Sothebyju na Bondovi ulici," trdi Alex Branczik, ki je tam zadolžen za sodobno evropsko umetnost. "Na razstavi del Damiena Hirsta pred 14 leti je na steno galerije grafitiral gangstersko podgano."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
mrblack
# 08.10.2018 ob 20:07
Vse skupaj en dobr marketinski trik in nateg tako Sothesbyja kot posameznika oz. organizacije, ki se imenuje Banksy. Nemogoce je, da bi to izvedli brez vedenja drazbene hise, saj se vsako delo pred drazbo vzame iz okvirja in pregleda zaradi zagotavljanja avtenticnosti.
Ples
# 08.10.2018 ob 19:27
Posmeh establišmentu ali zgolj briljantna samopromocija?

Oboje, predvsem prvi del - pri čemer je tudi drugi del posmeh establišmentu, glede na to, da je anonimen ;)
Bravo, Banksy!
Do Brasil
# 08.10.2018 ob 19:55
Dogodek je bil tehnicni presezek z ogromno podvprasaji.

Najbolj bode v oci, da bi vgrajene baterije morale zdrzati kar 12 let. V tem casu se vecina baterij sama izprazni. Nekatere duracellke sicer se delujejo po takem casu, vendar ne s polno kapaciteto, kar nekateri razlagajo, zakaj je bila slika samo na pol razrezana.

Drug velik vprasaj je - kako se je rezalnik sprozil. Namrec, ce je bil daljinsko kontroliran, je moral sprejemnik v sliki tudi bistveno pripomoci k praznjenju baterij. Pomagalo bi lahko le, ce bi bil aktiven res samo vsake toliko casa, ob izrednih dogodkih (tresenje, obesanje slike....) pa bi bil sprejemnik bolj aktiven.

Tretja stvar, ki bode v oci je predstavitveni film, kjer bezno prikaze rezalnik. Ta naj bi bil narejen iz nozev za skalpel, vendar so rezila obrnjena tako, da nikakor ne morejo razrezati slike. Zato so nekateri mnenja, da je bila v okviru skrita druga - razrezana slika, Original pa naj bi zvilo v okvir.

In ne nazadnje - nekateri so mnenja, da je bil anonimni kupec kar Banksy in tako postavil najvisjo ceno po telefonu, pomocnik med publiko pa naj bi po uspesni prodaji sprozil rezalnik.
Bivši uporabnik
# 08.10.2018 ob 19:48
banksy, legenda!
grinta
# 08.10.2018 ob 19:19
Kakšne traparije!
Krimsky
# 08.10.2018 ob 20:49
Če bi vas kdo direktno vprašal: »Kaj menite, kolikšen del vašega softvera predstavljajo fikcije: 5, 10, 50, 90 ali 95 % …«
~
… bi se znašli v zagati … in odvrnili: »Nič!«

Na standardna vprašanja, npr. o 'najbolj priljubljeni stranki' – tudi odgovarjamo standardno, … in tako ne bo nihče presenečen, ko bo tudi to nedeljo zvečer spet na vrhu – ista stranka kot že ničkolikokrat prej (zakaj anketa, če rezultat že vnaprej vsi poznamo…).

Vprašanje iz prve vrstice pa je znatno bolj delikatno, … kot če bi anketar … mimoidoče iz zgodbe Cesarjeva nova oblačila spraševal: »Kako se vam dopadejo cesarjeva oblačila?« In vsa mnenja bi bila kakopak pozitivna, … le paziti bi moral, da bi se izognili tistemu smrkavcu, ki še ni imel naloženega fiktivnega softvera in je, 'umetniško neizobražen', povedal po resnici.
~
Koliko fiktivnega softvera imajo torej sodelujoči na dražbi umetnin?
Težko povemo v pomnilniških enotah, koliko MB, GB, TB, … lahko pa povemo v milijonih dolarjev: 1,5 … 20 … 50 … 100 … 450 …
Kapitan Kljuka
# 09.10.2018 ob 07:55
Tip je kratko malo legenda!
presenečen
# 08.10.2018 ob 20:58
Dekadenca dosega svoj vrhunec.. Ali pa samo nov nivo..
DeepBlue
# 10.10.2018 ob 20:17
Nisem noben strokovnjak za valute, sem pa trdno prepričan, da 1,04 milijona funtov ni niti blizu 1,59 milijojona evrov. 1,19 bo bolj natančen znesek. Sicer pa mi že 27 let ni jasno, zakaj zneske novinarji zapisujete v originalni valuti. Niti slučajno me ne zanima koliko kitajskih juanov stane kakšna stvar. Še hujše, v istem članku uporabljate za isto stvar različni valuti.
Wega
# 09.10.2018 ob 12:07
@Do Brasil
glede baterije - možno je da gre za mehansko navitje, včasih so na ta način delale vse ure :)
Za sam sprožilec bi bilo seveda dovolj energije že s fotocelico ali baterijo ali kombinacijo.
avalon7
# 09.10.2018 ob 09:36
King Robbo
nim
# 09.10.2018 ob 07:40
IMO zmenjeno in zaigrano vse skupaj.
medic
# 08.10.2018 ob 23:36
Sigurno je to večja umetnost, ker jaz čisto preprosti človek, ne razumem fore.
alex961
# 08.10.2018 ob 23:28
Tisti, ki je plačal 1,4 M dolarjev za to, jih ni sam zaslužil.
coffeecup
# 08.10.2018 ob 23:16
@vsem užaljenim

Znam pa formulirati svoje mnenje o članku in avtorju teh senc, o katerem poslušam že drugo desetletje ter kot neumetnik zgolj spremljam nastajanje njegovega mita. Banksy je "hip in je hop istočasno". Banksy je na meji božanstva, ker vsi vidijo njegova dela, nihče pa ne vidi njega-ih, zato se o njem veliko govori. Dokler obstajajo verniki obstaja Bog! Banksy je brand name in je zanimiv, ker istočasno je in ga ni. In ja, Banksy je kot precenjena kripto valuta,katere vrednost temelji zgolj na številu "vlagateljev", ki verujejo da se za tem skriva "nekaj več".
mangrooooo
# 08.10.2018 ob 20:35
@coffecup

ze tvoj nadimek pove o tem, da si prevelik ljubitelj kave, kar ocitno tudi vpliva na to, da pises neumnosti. Niti ne poznas umetnosti, se manj imas pojma o kriptovalutah.
coffeecup
# 08.10.2018 ob 20:22
Banksyja lahko primerjate s kripto valuto. Dokler bodo ljudje mitološko precenjevali njegova dela in mediji objavljali vsak njegov stencil na zidu, si bo z vsakim svojim izdelkom ali kot sedaj videno inštalacijo, le dvigal ceno. Nekateri mogoče mislijo da kaže ogledalo svetu, jaz menim, da zelo dobro skrbi za samopromocijo ter ohranja mit, ki ga hipstersko naravnana populacija slavi in časti kot svetovno čudo. Seveda bi vsakdo bil rad deležen nakupa Banksyjevega dela, ne toliko zaradi umetnosti ampak, ker mu cene letijo v nebo, in tako sem konec povezal z začetkom.
Kazalo